Karolina Juzbašić: HNS daje punu podršku razotkrivanju zlostavljača i traženju učinkovitih zakonskih rješenja

Karolina Juzbašić
Karolina Juzbašić

Karolina Juzbašić u priopćenju za medije ističe da HNS daje punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja. Donosimo ga u nastavku:
-Proteklih dana svjedočimo lavini javnih iskaza brojnih žena koje su proživjele traumatično iskustvo seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja tijekom studentskih dana od strane svojih mentora i profesora. Na žalost, mnoge žene i djevojčice svakodnevno su izložene raznim vidovima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, bilo u školi, na fakultetu ili na radnom mjestu.
-Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti prioritet i platforma koja nema alternativu, stoga Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati i Ženska incijativa HNS-a daju punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja– poručuje potpredsjednica HNS i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Karolina Juzbašić te ističe kako žrtve seksualnog nasilja tu duboku fizičku i emocionalnu traumu vrlo različito podnesu.
-Napadnuta je bit ljudskog bića žene i svaka na svoj način nosi trag i posljedice te traume. Svaka žena na nju reagira na samo njoj podnošljiv i prihvatljiv način. Ako se tome doda nepovjerenje javnosti u institucije, beskrajno dug tijek sudskih sporova, nedovoljne edukacije sutkinja i sudaca, viktimizacija žrtve i od strane javnosti, jasno je zašto se seksualno nasilje teško dokazuje, rijetko prijavljuje i neprimjereno sankcionira – naglašava Karolina Juzbašić.
Usvajanjem Istanbulske konvencije osuvremenjen je zakonodavni okvir. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi se osuđenim nasilnicima onemogućilo kandidiranje na javne funkcije već od idućih lokalnih izbora. No, potrebno je učiniti više, stoga potpredsjednica HNS-a Karolina Juzbašić ističe nekoliko prijedloga.
Važno je kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja
-Kako bi spriječili da žrtva seksualnog nasilja postane žrtva institucionalnog nasilja nužno je razraditi Kazneni zakon. Također, ubrzati procesuiranje kaznenog djela a trajanje suđenja skratiti. Istovremeno povećati broj žena na pozicijama gdje se donose odluke i time smanjiti utjecaj muške dominacije na pozicijama moći. Osnovati povjerenstva po tvrtkama i ustanovama kojima se mogu predati prijave o seksualnom, rodnom i psihičkom uznemiravanju. Također je važno kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja po osnovi spola i to učenjem o rodnoj ravnopravnosti od najranije dobi. Nužno je u 21. stoljeću podučavati seksualni i građanski odgoj u školama- poručuje Karolina Juzbašić te zaključuje kako je važno početi vjerovati ženama te kako i institucije društva moraju početi čini više u zaštiti i pravima žrtava nasilja.

 

Ostavi komentar