Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor, ali kad ćemo preko granice bez zaustavljanja

Andrej Plenkoivć
Premijer Andrej Plenković

Europske komisija je ocijenila  da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u Schengenski prostor, pohvalio se premijer Plenković i na službenim stanicama Vlada istaknuo da se radi o još jednom velikom europskom uspjehu Hrvatske. 

Nakon objave Europske komisije predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije.

Europska komisija ocijenila je danas da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

Prosto bez unutarnjih graničnih kontrola posebno ej zanimljiv za ljude uz granicu. to znači da se kad i stvarno uđemo u schengenski prostor, više ne granicama prema Sloveniji, Mađarskoj i Iztaliji neće nalaziti granične rampe, niti će policajci kontrolirati nše osobne iskznice. odlazak u šoping u susjednu državu ili randika na posao u susjedne države članice schengenskog prostora bit će brža i protočnija, bez zaustavljanja na nekadašnjim graničnim prijelazima.

Današnjom preporukom Europske komisije, pojasnio je premijer Plenković, Hrvatska je bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt – a to je područje od 400 milijuna ljudi koji se mogu slobodno kretati.

Od 28 članica Unije, u Schengenu nisu Ujedinjena Kraljevina, Irska i Cipar – tri otoka – te Bugarska, Rumunjska i Hrvatska. U Schengenu su i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, koje nisu članice Europske unije.

Premijer Plenković najavio je da sada slijede kontakti prema državama članicama, budući da konačnu odluku donosi Vijeće.

Dodao je da će komunikacija najprije prolaziti kroz Schengenski odbor, gdje će stručnjaci za ovu temu dodatno sagledavati sve aspekte i preporuke Europske komisije.

Bugarska i Rumunjska, pojasnio je, imaju dodatni mehanizam nadzora, tzv. postmonitoring, dok ga Hrvatska nema.

Posebno važnim istaknuo je da je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina, a posebno u kontekstu migranstke krize, pojačala nadzor vanjske granice, osnažila svoje sposobnosti i apsorbirala inicijalnih 120 milijuna eura koji su ispregovarani još 2011. za pripremu Hrvatske za Schengen.
Povrh toga, dodao je, u mandatu ove Vlade uloženo je još dodatnih 150 milijuna eura za jačanje različitih aspekata nadzora granice, policijske suradnje ili politike azila i migracije.

Naglasio je da Hrvatska ima jako dobru suradnju s Frontexom, a Frontexov zrakoplov upravo uz Hrvatske nadzire kretanja ilegalnih migracija na području jugoistoka Europe.

Što se tiče daljnje dinamike, kazao je da će razgovarati sa svim državama članicama.
Što se tiče mogućih rezervi pojedinih država članica na teme koje imaju bilateralni karakter, Hrvatska će ih nastojati odvajati od ove teme, kazao je premijer Plenković poručivši da će se o otvorenim pitanjima sa Slovenijom rješenje tražiti dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje države biti zadovoljne, u skladu s međunarodnim pravom.

Ostavi komentar