Sutra se održava Festival slobode, okupljanje usmjereno protiv epidemioloških mjera

covid-19 upitnik
Foto: Pixabay

U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, sve više ljudi je nezadovoljno zbog situacije uzrokovane koronavirusom i brojnih mjera koje ograničavaju svakodnevni život.

Sutra se u Zagrebu održava okupljanje na Trgu bana Josipa Jelačića pod nazivom Festival slobode, a dolazak iz svih krajeva Hrvatske je organiziran autobusima.

Prema riječima organizatorima, ne radi se o prosvjedu, već o manifestaciji odnosno festivalu koji je nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, od trenutka proglašenja pandemije bolesti COVID-19.

– Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja. Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti da je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini, stoji u opisu događaja na Facebook-u.

U planu je nekoliko govornika, kao što su Anita Šupe i Suzana Peša Vučković iz Inicijative “Prava i slobode”, prof. Ivan Pokupec kao aktivist za ljudska prava i slobode te Velimir Ponoš, kolumnist portala Logično.

Glazbeni domaćin festivala će biti Tony Cetinski.

Organizator Festivala je Inicijativa “Prava i slobode”, a prijevoz autobusima je organiziran iz puno gradova, pa tako postoji i Facebook grupa koja organizira prijevoz iz Varaždina i Čakovca.

Festival slobode komentirao je i Božinović pri čemu je rekao kako su od prvog dana svjesni činjenice da postoje dijelovi društva koji negiraju postojanje korone ili misle kako se radi o teoriji zavjere, piše RTL.hr.

Smatra da negiranje ozbiljnosti koronavirusa negativno utječe na primjenjivanje mjera koje preporučuje struka, a to će dovesti do povećanja novozaraženih.

– Ovo je način da sačuvamo što više života, prihvaćen je na svjetskoj razini. Ako netko misli da ovu zarazu može riješiti negiranjem, demantiraju ga brojke. Volio bih da smo svi na istom brodu, nadam se da je velika većina na tom brodu, ali ponavljam, demokratsko smo društvo, dodao je Božinović, piše RTL.hr.

Ostavi komentar