Policija sutra provodi akciju ‘Nadzor parkiranja na mjestima za invalide’

policija
Foto: ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u četvrtak, 3. prosinca 2020. godine od 8:00 do 15:00 na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju Nadzor parkiranja na mjestima za invalide.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i  druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Također, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Ostavi komentar