Novčane potpore za 16 međimurskih manifestacija u 2019.

Dodjela bespovratnih sredstava turističkim manifestacijama (19)
Turistička zajednica MŽ do sada je sufinancirala 77 događanja u ukupnom iznosu od 676.000 kuna.

Temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora turističkim događanjima u 2019. godini Turističke zajednice Međimurske županije objavljenog u ožujku ove godine, dodijeljena su bespovratna novčana sredstva korisnicima iz 16 organizacija. Riječ je o potporama turističkim manifestacijama koje se u ovoj kalendarskoj godini odvijaju na prostoru Međimurske županije, a ugovore je korisnicima u Međimurskoj palači turizma uručio predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Javni poziv za prijavu bio je otvoren od 1. do 29. ožujka, a obuhvatio je trinaest kriterija koji su u skladu s našim Masterplanom razvoja turizma i svim strateškim dokumentima kojima se rukovodimo, uvodno je kazala zamjenica župana Sandra Herman te dodala kako je pristiglo 16 prijava od kojih su sve zadovoljile uvjete.

Najveći iznosi potpore za Porcijunkulovo i Urbanovo

– Najveći iznos sredstava je 20.000 kuna što su dobile Porcijunkulovo i Urbanovo, dvije najveće manifestacije na području Međimurske županije, dok najmanja potpora iznosi 5000 kuna. Ovim Javnim pozivom dodijelit ćemo 179.000 kuna od ukupno planiranih 250.000 kn, no odlukom Vijeća Turističke zajednice preostali dio od 71.000 kuna utrošit će se za provedbu manifestacija koje za sada još nisu potvrđene ili će se naknadno prijaviti. U trenutku kad smo zatvorili natječaj i proveli čitavu proceduru saznali smo za održavanje Svjetskog ribolovnog prvenstva. Takvih događanja bit će još te ćemo ukupni fond rasporediti do kraja godine, objasnila je zamjenica Herman.

Da Turistička zajednica Međimurske županije i Međimurska županija snažno podržavaju manifestacije kao oblik prezentacije cijelog Međimurja, njegovih potencijala, kulture i tradicije, kazao je župan Matija Posavec.

– Na taj način jačamo turizam. Naša kompletna strategija u koju spadaju i turističke potpore te ulaganje u smještajne kapacitete i nove sadržaje daje rezultate, što se vidi po broju ostvarenih noćenja i broju turista. Pozdravljam Ljubomira Kolareka i Dražena Srpaka, gradonačelnike Preloga i Murskog Središća koji su osobno došli preuzeti ugovore cijeneći suradnju, s ciljem razvijanja manifestacija na svom području. Sajam svijeća u Prelogu i Ljeto uz Muru u Murskom Središću iz godine u godinu jačaju te okupljaju velik broj ne samo Međimuraca, već i gostiju iz susjednih zemalja. Sveti Martin na Muri i Štrigova nalaze se na prekretnici u razvoju turizma, što će posebice doći do izražaja realizacijom projekta Vidikovca na Mađerkinom bregu te uvođenjem novih sadržaja uz rijeku Muru. Spomenut ću i Forestland koji će uskoro prerasti čak i europske okvire, ali i brojne sportske manifestacije, od BIMEP-a, preko Čakovečkog polumaratona, do Svjetskog ribolovnog prvenstva, naglasio je.

Porcijunkulovo, Forestland, Štrigovske noći, 11. Trash&Burn, Handball camp Jolly, Urbanovo, Ljeto uz Muru, Dani turizma u Svetom Martinu na Muri, Sajam cvijeća u Prelogu, Dani zahvalnosti u Nedelišću, 17. Međimurski festival Ljubo Kuntarić, Halicanum maraton, 5. Festival međimurskih slastica Bakini kolači, Lov na zlatarski prsten, Dani ljuka i ekološke proizvodnje i Galerija na otvorenom 16 je manifestacija dobitnika potpora.

Turistička zajednica Međimurske županije ove potpore dodjeljuje od 2017. godine i do sada je sufinancirala 77 događanja u ukupnom iznosu od 676.000 kuna. Prema podacima organizatora, predviđa se da će manifestacije ove godine posjetiti više od 300 tisuća posjetitelja.

 

Izvor: Međimurska županija

 

 

 

Ostavi komentar