34. Rudarska greblica održava se ovaj vikend u Rudama kraj Samobora

Bogatom i raznolikom ponudom Samobor je stekao reputaciju važnog gastronomskog odredišta Hrvatske. Stanovnici Samoborskog kraja zajedno s ugostiteljima uspostavili su ravnotežu između naslijeđa, brižno čuvajući recepte svojih predaka i noviteta koji su ulazili u jelovnike i postali dio tradicije te se vežu uz samoborski kraj.

U Rudama se izrada greblice prenosi s koljena na koljeno, a njoj u čast nazvana je i tradicionalna folklorna manifestacija početkom srpnja u Rudama. U ovoj deliciji može se uživati svakodnevno kupnjom u pekarnici obitelji Nikl (prolaz između glavnog trga i tržnice).

Od 1985. godine, kada je manifestacija posvećena slanom kolaču najčešće od sira i oraha, prvi puta organizirana, “Rudarska greblica” je prerasla u nezaobilaznu kulturnu i turističku manifestaciju Sjeverozapadne Hrvatske koja se održava svake godine prvog vikenda u srpnju.

rudarska greblica

Sama tradicija pravljenja greblice seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada u rudnicima. Naziv kolača potječe od drvenog pomagala za razgrtanje žara koji se nekad koristio u seoskim krušnim pećima.

Krajem 2007. godine, Ministarstvo kulture RH proglasilo je pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom.

Dragi ljubitelji Rudarske greblice pridružite nam se i ove godine 6. i 7. srpnja u Rudama i uživajte u svemu što smo pripremili!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE