Vrhunska degustacija Pušipela, Šipona, Furminta, Moslera i Moslavca

Ovo je bio savršen primjer degustacije vina, izvanserijska međunarodna radionica, onako kako mora biti. Bio je to nevjerojatan događaj, moći kušati i vidjeti kako jedna sorta grožđa može stvoriti tako različita vina.

Doživjeli smo predivan spoj terroira, njege vinove loze i vremenskih uvjeta koji su uključeni u zdravi proces. Nakon puno godina već je bilo vrijeme da se šiponu vrati njegov prvobitni sjaj – napisao je nakon degustacije na slovenskom Kogu, 9. rujna, Dorotej Horvat, sommelier u restoranu Georgie Bistro, Ljubljana (Michelinov vodič).

Događaj na Kogu bio je toliko važan da su Miro Munda i organizacijski tim Vinarije Cmrečnjak, Roka Winery, Vino Munda, TK Hlebec i Studio Reci Da odlučili po svaku cijenu upriličiti radionicu i u Međimurju. Svaku riječ sommeliera Doroteja na degustaciji u Vinoteci Cmrečnjak, minule subote, 4. studenoga, pažljivo odabran auditorij podvukao je najdebljim signirom i zaključio samo uskličnicima! Organizatori su kušačima ponudili šest setova vina prikupljenih iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije, Srbije i Hrvatske. Startalo se s pjenušcima, nastavilo s mlađim berbama pa zrelijim ostvarenjima, sredina i kraj lovili s kompleksnim, bogatim i po svemu svjetskim vinskim ostvarenjima.

29 odabranih uzoraka bila je prvorazredna kušačka senzacija za, usuđujem se ustvrditi, prvu postavu vinske scene Međimurja i elitni sastav drugog dijela grupe degustatora. Prepoznavalo se, opisivalo, komentiralo i uspoređivalo svako vino s posebnom koncentracijom i respektom. Dan su obojile, bolje reći, označile najčešće doživljene ili od zanimljivog moderatora Miroa (Mirota) Munde izgovorene formulacije „svježina, mineralni miris, ogrozd, kandirani citrusi, slani finiš, svježina, sijeno, suptilne note hrasta, med, kruška, žuta jabuka, arome naranče, opet svježina, bijela breskva, dim, mango, gorčina.

Velike čestitke organizatorima na nedoživljenoj vinskoj predstavi u Međimurju uz neupitnu konstataciju kako se uz vrhunske dosege Rajnskog rizlinga u svijetu i Pušipel, Šipon, Furmint, Mosler ili Moslavac smiju zvati kraljem bijelih sorti na prostorima predstavljenih država Središnje Europe.

 

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić i Ivan Goričanec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE