Mesna štruca s restanim krumpirom

Piše: Aleksandra Sklepić

Mesna štruca s restanim krumpirom često se priprema za obiteljska okupljanja, blagdane, proštenja i rođendane, kao i za druge posebne prigode.

Mesna štruca s restanim krumpirom je tradicionalno svečano jelo koje je prisutno u mnogim dijelovima Hrvatske, a posebno u Međimurju. Često se priprema za obiteljska okupljanja, blagdane, proštenja i rođendane, kao i za druge posebne prigode. U Međimurju je mesna štruca poznata kao bogato jelo u kojem se kombinira meso, začini, povrće, a ponekad i gljive, a peče se u pećnici oblikovana u oblik „štruce” koja se reže kad je pečena. Mesna štruca u sebi može imati ukomponirana i kuhana jaja u komadu, što joj, nakon rezanja, daje poseban, svečan izgled.

Sastojci za mesnu štrucu:
• 1 kg mljevene junetine ili kombinacija pola pola sa svinjetinom
• 1 jaje
• luk
• šalica mlijeka
• šalica krušnih mrvica
• sol, papar, vegeta – začini po želji
• dvije žlice sjeckanog peršina
• 2 češnja češnjaka

Priprema:
U posudi pomiješati sve sastojke za štrucu – mljeveno meso, jaje, sitno sjeckani luk i češnjak, krušne mrvice, mlijeko i začine. Izmijesiti rukama da smjesa bude ravnomjerna. Smjesu rukama oblikovati u štrucu i staviti u lagano namašteni kalup za pečenje. Peći na 180 stupnjeva oko sat vremena, dok dobije lijepu hrskavu koricu. Poslužiti s restanim krumpirom ili pire krumpirom, a ova je kombinacija odlična uz zelenu salatu ili salatu od kupusa.

> Juha od puretine s povrćem i žličnjacima od griza

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE