Marija Perhoč iz Murskog Središća priprema krafne kojima je nemoguće odoljeti

krafne

Veljača je mjesec maski i karnevala, što znači veselje, ludovanje i šarene, glasne goste koji u kuću donose pjesmu i razbibrigu. Veselje koje ovi gosti donose, svima nam je potrebno kako bismo nakratko zaboravili svakodnevne brige i opustili se tražeći u Fašniku krivca za sve zlo koje nas je u protekloj godini snašlo. Iako ove godine u nešto drukčijem obliku, tradicija održavanja fašničkih običaja održava se i dalje, pa naše vrijedne kuharice ni sada ne miruju.

U Međimurju su fašnički običaji vezani uz tri glavna dana: fašenjska nedela, fašenjski pondelek i fašenjski tork. To su tri posljednja dana prije Pepelnice, kad započinje korizma.

Ophodi maškara za vrijeme proslava fašničkih dana tradicija su koja traje desetljećima, kako u Međimurju, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Tradicionalna poslastica kojom se drage maškare daruju su krafne. One su i danas ostale dio običaja i mnoge ih kuharice pripremaju upravo u vrijeme fašničkih dana.

U Murskom Središću pronašli smo stručnjakinju za krafne, Mariju Perhoč, kuharicu u mirovini.

Ispričala nam je kako priprema krafne, a cijeli recept pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 12. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

Ostavi komentar