Kruščići od psyllium sjemenki zdrava su alternativa. U žurbi zbog svakodnevnih obaveza, često nam je prehrana, barem u radnom dijelu dana, vezana uz svakojaka peciva, koja nam omogućuju da brzo obavimo doručak ili ručak, a donose višak kilograma i lošu probavu. Zašto peciva ne bi bila zdrava, a vaš ritam nenarušen?
Održavanje optimalne tjelesne težine zbog zdravlja i ljepote briga je mnogih ljudi, osobito onih s dijabetesom, povišenim kolesterolom ili drugim kroničnim tegobama u kojima je pravilna ishrana od ključne važnosti. Ljuskice i prah psylliuma dobiveni su iz ovojnice indijskog trpuca, a dijetalna vlakna u njima odlično pomažu u mršavljenju i detoksikaciji, pa su slijedom toga nastali zanimljivi recepti od ove vrijedne biljke. Prirodno ne sadrže gluten, pa su stoga odlične i za bezglutenske recepte za kruh, peciva i kolače bez jaja ili kao zgušnjivač za juhe i umake.
Sastojci za kruščiće od psylliuma:
• 3 jaja
• 200 g svježeg sira
• 30 g psyllium ljuskica
• Prstohvat soli
• Prstohvat sode bikarbone
• Sezam za dekoraciju
Priprema kruščića od psylliuma:
Razmutiti jaja i pomiješati sa svježim sirom. Dodati psyllium sjemenke, sol i sodu bikarbonu te dobro pomiješati. Ostaviti minimalno 15 minuta da psyllium nabubri, a zatim vlažnim rukama oblikovati 8 – 10 kuglica.
Kuglice poslagati u pleh, na papir za pečenje, da budu međusobno razmaknute nekoliko centimetara jer će im se tijekom pečenja volumen povećati, pa da se ne slijepe. Posipati pripremljene kuglice sezamom i ostaviti ih još petnaestak minuta da odstoje. Peciva se peku 30 minuta na 180 °C dok ne potamne. Tijekom pečenja pećnica se ne smije otvarati jer će se peciva „posjesti” i izgubiti svoj lijepi okrugli oblik.
Kad su kruščići od psyllium sjemenki pečeni, malo otvoriti pećnicu i pustiti ih da se u njoj postepeno hlade. Ovako pripremljeni, čuvaju se u hladnjaku, a rok trajanja im je od 5 do 7 dana.