Djedov brk ili “biciklin” tradicionalni je kolač koji se priprema u mnogim prigodama i vrlo je čest “gost” blagdanskih stolova. Jednostavan je za izradu, tijesto je mekano i prhko, a zbog nadjeva od oraha i marmelade, kolač je sočan i vrlo ukusan.
Sastojci:
Za tijesto:
• 40 dag glatkog brašna
• 15 dag margarina
• 5 dag šećera
• 1 dl mlijeka
• 3 žumanjka
• 1 prašak za pecivo
Za nadjev:
• 8 žlica marmelade
• 3 bjelanjka
• 10 dag šećera
• 15 dag mljevenih oraha
• malo ruma
Za posipanje i ukras:
• mljeveni orasi i šećer u prahu
Po želji: čokolada za preljev
Priprema:
Od sastojaka zamijesiti tijesto i podijeliti ga na tri dijela. Ostaviti tijesto da odmara pola sata. Svaki dio zasebno razvaljati, premazati marmeladom po želji i posipati mljevenim orasima. Tijesto rolati sa svake strane posebno, dok se rolani dijelovi ne susretnu u sredini čime se dobije zanimljiv izgled ”djedovog brka” ili bicikla.
Središnji dio se ispuni nadjevom od snijega koji smo napravili od tri bjelanjka. U snijeg umiješati šećer, mljevene orahe i malo ruma.
Kolač se peče na 180 stupnjeva oko pola sata, do četrdeset i pet minuta, dok ne postane smećkast i hrskav. Kad se ohladi, može se posuti šećerom ili se može preliti čokoladnim preljevom.
> Štrudla s pekmezom od šljiva