Piše: Aleksandra Sklepić
Pečena piletina i ploške krumpira “iz kahle” konstantno su pri vrhu top liste nedjeljnih domaćih ručkova, a unatoč neograničenom izvoru recepata i specijaliteta, traženo je i na svim svadbama i svečanostima, kao provjereno fino i zasitno jelo.
Ako još niste, svakako mu dajte šansu i vidjet ćete kako je zapravo jednostavnost pripreme ovog jela upravo njegova najveća vrijednost i ljepota.
Sastojci za 4 osobe:
• 1 pile srednje veličine
• malo ulja ili masti za pečenje
• začini – sol, vegeta, mljevena slatka paprika
• 10 – 15 komada krumpira srednje veličine
Priprema:
Osnovna odlika međimurske kuhinje je jednostavnost i priprema obroka od namirnica koje su svima pri ruci. Piletina i krumpir spadaju u grupu proizvoda koje je nekada svako međimursko gospodarstvo imalo u više nego dovoljnim količinama, a kad se ta dva proizvoda spoje i zajedno ispeku u pećnici, nastaje vječni klasik- pečeni picek i krumpir “iz kahle”. Prilikom pečenja u pećnici, okusi piletine, krumpira i začina savršeno se prožmu, te se ne zna je li finije meso zbog krumpira, ili krumpir zbog mesa. Pile narezati na komade, te začiniti prema vlastitoj želji. Krumpir oguliti i narezati na veće ploške (četvrtine ili osmine) ovisno o veličini krumpira.
Sve zajedno peći u pećnici na 200 stupnjeva oko sat i pol, dok se sve lijepo ne zapeče i ne zacrveni. Negdje na polovici pečenja promiješati, a komade piletine preokrenuti kako bi se jednakomjerno ispekli s obje strane.
Uz pile i krumpir najbolje odgovara zelena salata, a u sezoni povrća i miješana salata, posebno ako je povrće svježe ubrano u domaćem povrtnjaku.
> Međimurska juha s ribanicom od domaćih jaja