Hrvatski proizvodi s oznakom kvalitete na novom EU portalu: Koji međimurski proizvod je uvršten?

Europska komisija izradila je portal o zemljopisnim oznakama GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU.

Informacije o pojedinom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice koja sadrži podatke o kontakt skupini proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela, područja proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti. Na portalu mogu se pronaći i detalji o brojnim hrvatskim zaštićenim nazivima proizvoda, uključujući vina i jaka alkoholna pića.

Bogata tradicija

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Stoga, Hrvatska broji 31 proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla te se nalazi među prvih 10 država EU po broju registriranih oznaka.

Portal obuhvaća 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te 1 oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina te proizvode koji su u procesu zaštite.

Međimursko meso ‘z tiblice

U registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla je upisano i Međimursko meso ‘z tiblice. Tradicionalan međimurski proizvod, posebne kvalitete i vrijednosti te sastavni dio kulturne baštine međimurskog područja, 2017. godine je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla kao 18. registriran hrvatski proizvod.

>>„Međimursko meso ‘z tiblice“ konačno na razini EU zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla<<

Svi registrirani hrvatski proizvodi

O hrvatskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima čiji su nazivi zaštićeni, daljnje informacije mogu se pronaći na POVEZNICI odnosno prelistati LETAK i KATALOG koji se odnose na njihove detaljnije specifikacije i karakteristike.

Također, značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva u tijeku, ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Ostavi komentar