Sastojci
Fil od maka
200 g mljevenog maka 120 g šećera
100-110 ml mlijeka ribana korica pola limuna Tijesto 375 g brašna 1 žličica praška za pecivo 150 g maslaca 1 jaje 60 g šećera u prahu sok i korica pola limuna 75 ml mlijeka sobne temperature
Priprema
Napravite fil od maka tako da zagrijete mlijeko i šećer i ostavite da malo provrije. Skinite sa vatre i dodajte mak i koricu limuna, izmiješajte i ohladite. Zatim u duboljoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer u prahu i maslac. Dodajte jaje, koricu i sok od pola limuna, polako dodavajte mlijeko, dok se ne dobije malo čvršće tijesto. Mijesite dok ne bude glatko. Podijelite na tri jednaka dijela, formirajte loptice, uvijete u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku jedan sat. Nakon toga radnu površinu posipajte brašnom i tijesto razvaljajte na kružnice promjera oko 38 cm, vrlo tanko, debljine oko 1-2 mm. Premažite tijesto trećinom maka (rub od 1 cm ostavite bez fila). Tijesto isjecite na 16 jednakih dijelova. Uvijte pažljivo kiflice i stavite ih na papir za pečenje. Pecite 20 minuta na 180°C, dok lako ne porumene (neka ostanu više bijele). Ohlađene kiflice posipajte šećerom u prahu. (rr)