Iz mamine kuharice: Pogača s tikvom i makom

pogača tikva i mak

Stigla je sezona tikvi, tikvica, buča…Na brojnim stolovima sjevera Hrvatske ovih dana zamirisat će fine pogače s tikvom i makom. Evo recepta za pogaču kako je pripremaju brojne međimurske majke.

Mlijeko s dvije žlice šećera kuhajte za nadjev. Još dok je kipuće umiješajte mak i ostavite ohladiti. Dodajte kiselo vrhnje i dobro ocijeđene naribane tikve. Dodajte 2 žlice šećera. Razvucite lisnato tijesto, malo pouljite, rasporedite nadjev i zarolajte pogače. Premažite ih otopljenim maslacem te premazom od vrhnja koje ste prethodno pomiješali jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Pečene pogače posipajte šećerom u prahu. U slast vam bilo!

 

Sastojci:

– lisnato tijesto (kupljeno, a još bolje domaće)

– 1 kg buče (mlade tikve)

– 200 g mljevenog maka

– 250 ml mlijeka

– 4 žlice šećera

– 400 ml kiselog vrhnja

– malo maslaca

– 1 jaje

– šećer u prahu

 

foto: rr

Ostavi komentar