Stigla je sezona tikvi, tikvica, buča…Na brojnim stolovima sjevera Hrvatske ovih dana zamirisat će fine pogače s tikvom i makom. Evo recepta za pogaču kako je pripremaju brojne međimurske majke.
Mlijeko s dvije žlice šećera kuhajte za nadjev. Još dok je kipuće umiješajte mak i ostavite ohladiti. Dodajte kiselo vrhnje i dobro ocijeđene naribane tikve. Dodajte 2 žlice šećera. Razvucite lisnato tijesto, malo pouljite, rasporedite nadjev i zarolajte pogače. Premažite ih otopljenim maslacem te premazom od vrhnja koje ste prethodno pomiješali jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Pečene pogače posipajte šećerom u prahu. U slast vam bilo!
Sastojci:
– lisnato tijesto (kupljeno, a još bolje domaće)
– 1 kg buče (mlade tikve)
– 200 g mljevenog maka
– 250 ml mlijeka
– 4 žlice šećera
– 400 ml kiselog vrhnja
– malo maslaca
– 1 jaje
– šećer u prahu
foto: rr