Dizani kolač s tri vrste fila podsjeća na originalnu međimursku gibanicu. Bogat je domaćim nadjevima koje su oduvijek koristile naše bake – svježi sir, orasi i mak, a zbog dizanog tijesta koje mu je podloga, još je sočniji i mekši od gibanice.
Recept za ovu poslasticu s nama je podijelila Štefanija Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca, a ona taj recept čuva u svojoj obitelji već više desetljeća.
Sastojci za dizani kolač s tri vrste fila:
Za tijesto:
1 kocka kvasca
800 g brašna
100 g šećera
4 dl mlijeka
1 paketić vanilin šećera
1 dl ulja
2 žumanjka
naribana korica od pola limuna
1 žlica kiselog vrhnja
700 g brašna
prstohvat soli
malo cimeta
Priprema tijesta:
Kvasac, 100 g brašna, 100 g šećera, toplo mlijeko i vanilin šećer pomiješati i ostaviti da se kvasac digne. Dodati ulje, žumanjke, koricu limuna, ostatak brašna (700 grama), vrhnje, sol i cimet. Umijesiti sve skupa tako da tijesto bude ljepljivo. Ostaviti da se diže, pa dignuto tijesto razdijeliti na četiri komada.
Priprema fila:
Ako volite grožđice, one se mogu dodati u sva tri fila. Potrebno je 150 grama grožđica koje se prije umetanja u fil mogu namočiti u rum.
Fil od oraha:
1,5 dl uzavrelog mlijeka
200 g mljevenih oraha
100 grama šećera
nekoliko kapi limuna
Fil od sira:
2 bjelanjka
100 grama šećera
20 velike žlice soka od limuna
500 g svježeg sira
30 g bijelog griza
Fil od maka:
200 g mljevenog maka
2,5 dl uzavrelog mlijeka
100 g šećera
Slaganje kolača:
Na namašćeni pleh dimenzija 35 x 35 cm staviti razvaljani prvi dio tijesta. Probosti ga viljuškom na više mjesta, te na njega razmazati fil od oraha i dodati grožđice po želji. Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta koje također treba izbosti viljuškom. Sada razmazati fil od sira, trećim razvaljanim dijelom tijesta, te opet probadati viljuškom. Na kraju po tijestu razmazati fil od maka i prekriti preostalim tijestom koje se također mora probosti viljuškom.
Staviti peći u hladnu pećnicu, te peći na 160 stupnjeva oko 70 minuta.
Pečeni kolač premazati s 80 grama maslaca i ostaviti 20 minuta da se ohladi. Kolač nakon vađenja iz pleha preokrenuti i posuti mljevenim šećerom.