Danas je Svjetski dan marcipana, evo kako ga možete napraviti kod kuće!

marcipan
Foto: coolinarika

Marcipan je ukusna i lagana poslastica koja je napravljena od samo dva glavna sastojka – šećer i badem, donosi večernji.hr

Karakteristični okus daju gorki bademi. Nekim vrstama marcipana se dodaje okus ružinom vodom. Sličan proizvod je persipan, gdje se umjesto badema koriste sjemenke breskve ili marelice. Podrijetlo Marzipana nije sasvim jasno, neki tvrde da je nastao u Perziji, a od tamo je putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje, a tamo su ga najvjerojatnije donijeli Turci.

Ipak, postao je i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck  ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana, a kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno. Iako je Perzija najvjerojatnije mjesto gdje je nastao, postoje također brojni dokazi da je Španjolska ili razvila svoju inačicu, ili je stvarno početno mjesto ove poslastice. Koristi se u jako puno vrsta slatkiša i poslastica jer se može oblikovati u gotovo sve.

Današnji dan najbolje je da proslavite izradom svog marcipana kod kuće, pa donosimo jedan jednostavan recept.

Sastojci: 150g badema, 150g šećera 1 bjelanjak a po želji može i jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:

Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2). Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstrakstom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu. Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu.

U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe.

 

Ostavi komentar