Hrvati ostaju nepriznata manjina u Sloveniji

Predsjednik slovenskoga parlamenta primio je u četvrtak, 23.veljače, delegaciju Saveza hrvatskih društava Slovenije.

Slovenski mediji nisu baš davali neku posebnu važnost susretu delegacije Saveza Hrvatskih društava Slovenije i predsjednika slovenskoga parlamenta dr. Milana Brgleza, ali ipak ovaj uistinu rijedak događaj je ovoga petka u nekim medijima  barem spomenut, a državna tiskovna agencija Slovenija objavila je i sliku ovoga susreta.

Tijekom sastanka, koji je potekao u radnome ozračju, kroz otvorenu razmjenu mišljenja i razmatranje otvorenih mogućnosti ostvarivanja više kulturnih nego li političkih interesa, pokazalo se da je to bio itekako dobrodošao događaj u vrijeme kada međudržavni odnosi jedva, da se mogu nazvati dobrim.

Razgovaralo se o otvorenim, ali ne i o poznatim spornim temama. Predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak na prvom mjestu je izrekao nezadovoljstvo što pitanje priznavanja statusa hrvatske nacionalne manjine nije riješeno. Da je to složeno pitanje potvrdio je i predsjednik slovenskoga parlamenta dr. Milan Brglez, koji je izrazio spremnost, da potakne Vijeće slovenske vlade za manjine u smjeru traženja odgovarajućih pravnih rješenja boljih uvjeta djelovanja Hrvata i ostalih nepriznatih narodnosti u Sloveniji.

Ima smisla što je spomenuto, da će predsjednik Povjerenstva za Slovence u susjednim zemljama i po svijetu Ivan Heršak, koji je bio nazočan na ovome sastanku, uskoro posjetiti slovensku narodnu zajednicu u Hrvatskoj. To je jedan od znakova, da slovenska strana se želi uvjeriti što bi značila recipročnost uvjeta i prava nacionalnih zajednica, jer upravo o potrebi recipročnosti  hrvatska strana u zvaničnim državnim kontaktima prigovara, da slovenska zajednice u Hrvatskoj ostvaruje puno bolje uvjete djelovanja, nego li je to slučaj sa djelovanjem hrvatske zajednice u Sloveniji.

Slovenski sugovornici bili su ugodno iznenađeni sa primjerom dobre prakse pogranične suradnje između slovenskoga Pomurja i hrvatskoga Međimurja, u kojima aktivno sudjeluju hrvatska, mađarska i slovenska manjina. Predsjednik parlamenta Brglez je taj primjer pohvalio i istakao kao putokaz, kojega treba i pravno podržati. Bilo je govora i tome kako će se prava nacionalnih zajednica u Sloveniji ostvarivati na pravni način.

Na kraju je zaključeno, da konkretne metode i rješenja treba prepustiti u razmatranje odboru za kulturu slovenskoga parlamenta i spomenutom vijeću slovenske vlade, polazeći od već usvojene Deklaracije parlamenta o položaju narodnih skupnosti u Republici Sloveniji.

Nakon susreta u slovenskome parlamentu predsjednik Saveza hrvatskih društava Đanino Kutnjak izrazio nam je zadovoljstvo: „Da je do ovoga sastanka došlo, da se razgovaralo otvoreno i da smo dobili nekoliko korisnih prijedloga za stvaranje boljih uvjeta djelovanja Hrvata u sustavu parlamentarne demokracije prijateljske Republike Slovenije“.

Ivan Botteri 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE