FOTO: Tanja Jambrović humanitarnom izložbom slika i nakita pomaže djeci u Keniji

Tanja Jambrović iz Žabnika oduvijek je htjela otići volontirati u stranu zemlju, a kada joj se napokon ukazala ta prilika nije nimalo dvojila. Odluka je pala istog trena te je tako je otišla na istok Afrike u  glavni grad Kenije gdje je provela dva tjedna volontirajući u sklopu projekta Povratak u školu preko Fountain youth organizacije.

Fountin Youth organizacija je humanitarnog karaktera koja preuzima brigu o siročadi i mladima na margini, uključujući ih u školstvu, podupirući ih u profesionalnoj edukaciji te u otvaranju vlastitih obrta.  Prilikom odlaska iz Kenije Tanja je došla na ideju da bi mogla likovne radove koje su napravila tamošnja djeca prodavati kod kuće i prikupljenim donacijama barem malo olakšati školovanje ovih mališana.

Tako je nastala izložba pod nazivom “Kenija povratak u školu”, odnosno izložba radova djece iz Kenije, koja je jučer održana u Svetom Martinu na Muri. Na otvorenju izložbe prikazan je film o problematici obrazovnog sustava u Keniji, a Tanja je putem  prezentacije upoznala sve prisutne o navedenom projektu.

Najteže je bilo objasniti zašto Kenija a ne Ciganjščak koji je puno bliže. Našla sam se u milijunskome gradu kao volonterka. Imate osjećaj na ulici da će vas tisuće crnaca zaskočiti zbog znatiželje i čuda. Naravno, ostalo je samo na tome jer govorimo o najsigurnijoj državi u Africi. Sam susret s djecom bio je iznenađujuće opušten– ispričala je Tanja Jambrović.

Ritam Afrike u Sveti Martin su na otvorenju izložbe donijeli Ivica Goričanec na bubnjevima te Patrik Zamuda na klaviru. Program je vodila profesorica hrvatskog jezika Anđelka Klemenčić. Izložba je organizirana potporom Turističke zajednice i Općine Sveti Martin na Muri.

Kad jednom krenete na takvo putovanje, vama se brišu granice. Dijete u Keniji postaje dijete koje ste upoznali, radili s njime, podučavali ga, a možda susjedovo dijete niste sreli godinama. Ovo dijete treba toliko malo, nešto  što naša djeca uzimaju već vrlo rano zdravo za gotovo. Oni nemaju kunu za školu, a naša nemaju ambicije i ljubav prema školi– istaknula je Tanja koja je u ovoj priči posrednik koji pokušava navedenu problematiku barem malo približiti javnosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE