Slavi se Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu, a Marijan ima imendan

Danas se slavi Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu.

Na ovaj blagdan, blagoslivljaju se svijeće, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima, dao propis, da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju.  U stilu Isusova skrovita djetinjstva, obred je prošao jednostavno i nenapadno. U Hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa primio u naručje i prepoznao ga kao Mesiju, a Mariji je prorekao, da će mnogo patiti, riječima:- Mač boli, probost će ti dušu. Proročica Ana je također bila tada u Hramu i uputila je molitve i zahvale Bogu.

Marijan je muško ime. Muški je oblik imena Marijana. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva teorija kaže da ime potiče od hebrejskog Maryam, dok druga da potiče od egipatskog mry-ima što znači voljen (mry) i Amon(ima), dakle voljen od boga Amona. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Drugi oblik imena je Marjan.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE