Trenutak istine za Rusiju

Autor Jamesa Bonda, proslavljeni pisac Ian Fleming, jednom je napisao riječ-dvije o slučajnostima i zaključio: ako se dogodi prvi put, to je nesreća, ako se nešto dogodi dvaput, to je slučajnost, no ako se nešto dogodi triput, to je djelovanje neprijatelja.

Upravo to se dogodilo ovih dana. Sve tri cijevi plinovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 koje dovode ruski plin u Njemačku odjednom su istog dana doživjele havariju, plin negdje curi, a Danska i Švedska već su brodovima naznačile da zaobilaze određena područja. U stvari, ne bi to bila neka važna vijest da taj plinovod nije od geostrateškog značenja. Ruski izvori navode da je riječ sabotaži.

Kako je poznato, plinovod Sjeverni tok 2 bio je u „remontu“, ruska je strana na taj način ucjenjivala Europu. Sad se dogodilo obratno, netko je nepoznat prekinuo dotok plina u morskim dubinama.

Zašto se to dogodilo baš sad? Nema sumnje da je ubrzavanje prijetnji s ruske strane dovelo do toga, već i ne brojimo koliko su puta zaprijetili atomskim oružjem, a sad i nelegalnim referendumima.

Pravi je razlog prekida dotoka plina, bila havarija ili ljudska ruka, politički trenutak istine. Rusko pripajanje dijela Ukrajine gotovo nitko od važnih sila u svijetu ne odobrava, pa to postaje trenutak istine.

Kineski državni mediji, a Kina je skriveno protiv rata u Ukrajini, govore da gotovo nitko neće priznati rezultat referenduma i da je mobilizacija priznanje gubitaka na bojnom polju. Osim toga, kineski predsjednik nedavno nije htio potpisati ugovor o gradnji toliko razvikanog projekta Snaga Sibira 2, što dovoljno govori o statusu Rusije.

Indijski predsjednik poručio je pak nedavno Putinu da “nije vrijeme za rat” i da se razmirice moraju rješavati pregovorima. Turska je već najavila da neće priznati pripajanje, a otvoreno je pitanje mobilizacije Tatara.

Istovremeno Rusija ima probleme s mobilizacijom. Vojni analitičari smatraju da će Rusija uputiti dva milijuna poziva za mobilizaciju, no da će odaziv biti samo oko 30 posto i da mobilizirane jedinice neće mnogo toga promijeniti na bojištu.

Aneksijom ukrajinskog teritorija predsjednik Putin bacio je rukavicu u lice Zapadu, ali i svim građanima Rusije, kojima nije do rata. Havarija ili eksplozija na Sjevernom toku 2 zbog toga djeluje kao odgovor na referendume i aneksiju, no još nije jasno tko dobiva havarijom plinovoda i tko je počinitelj. Naime, to može biti upozorenje da bi se nešto slično moglo dogoditi i drugim plinovodima u Europi. Sigurno je jedino da rat će postati još razorniji.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE