Radi radi ono ili za onoga gdje ti se više isplati

Neki se problemi vuku tiho i podmuklo kao bezmirisni otrovni plinovi. Da se dogodilo zlo, jasno je kad je već prekasno.

Najveći problem Međimurja je gubitak najvrednijeg kapitala – ljudi. Slaba nam je utjeha da smo u novinarskim tekstovima vriskali na tu opasnost.  Nisu htjeli čuti oni koje smo upozoravali da ju otklone.

Jesu li poduzetnici krivi za odljev ”zdravih i pametnih u inozemstvo”, kako se izrazio jedan poduzetnik? I odmah zatim kao na ispovijedi “priznao grijeh”: – Jesmo.

Poduzetnici su kao kapetani broda živjeli u lažnoj sigurnosti, da je sve u redu, jer mornari ne dižu pobunu protiv kapetana, kad su plaće bile loše ili su ih kapetani bez srama preskakali.

Kao mornari brod, tako su i radnici napustili domaće poduzetnike i otišli kod stranih. Zapravo su se dogodili zdraviji procesi. Naučili smo abecedu kapitalizma. Radi radi ono ili za onoga gdje ti se više isplati. Prvo su to svladali domaći poduzetnici, a u međuvremenu su naučili i radnici. Isplati se raditi za poduzetnika koji im je spreman kvalitetno platiti.

Zbog nasljeđa bivšeg socijalističkog sustava koji još nije napustio mentalni sklop većine građana, teško je bilo prihvatiti činjenicu da je i radnik roba, ima svoju vrijednost i cijenu i da se tako treba ponašati na tržištu. U poslovnom odnosu nema prijateljstva ili bratstva. Kao što poslovica kaže: Mi jesmo braća, ali ne i naše “bukse”.

Međutim, sve se da naučiti. Cijenu smo već platili.

Međimurski župan sa suradnicima iz REDEA-e ovih je dana predstavio Strategiju razvoja Međimurja za narednih pet godina. Ona je puna duginih boja. I premda je dokument za budućnost, zapravo  je nostalgičan, jer kao da je rađen prema nekim imaginarnim Međimurcima koji bi trebali živjeti u Međimurju, ali ne žive. Međimurje je ostarjelo i iseljeno. Te demografske praznine sve više pune stranci. Gastarbajteri iz dalekih zemalja baštinit će sve ono što smo do sada stvarali. Međimurcima koji će u svoj zavičaj dolaziti na odmor, on će biti kao božićna staklena kugla s idealiziranim prizorom, na koji pada umjetni snijeg kad ju okrenete. Tako će i oni gledati na Međimurje preko stakla automobila, autobusa ili vlaka koji ih odvozi u strani svijet.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE