Treba li vratiti kazne za neopravdane izostanke u Saboru?

Većina predstavnika klubova u Hrvatskom saboru smatra kako treba vratiti novčane kazne zastupnicima koji bez opravdanog razloga ne dolaze na plenarnu saborsku sjednicu.

Sabor je u pandemiji koronavirusa redovito zasjedao, no potres i spomenuta pandemija utjecale su na njegov način rada pa su zastupnici jedno vrijeme zasjedali u zgradi INA-e pa u jednom hotelu, dok ih je jedno vrijeme u sabornici moglo biti 40-ak odnosno 70-ak. Isto tako zasjedali su u pet dvorana, online, a također je uvedena obveza nošenja maski koja je i dalje na snazi, piše N1.

Svi izostanci su opravdani od ožujka 2020. godine

Odbor za izbor i imenovanja je u ožujku 2020. godine na početku pandemije donio odluku da se svi zastupnički izostanci smatraju opravdanima.

– Odluka (…) se primjenjuje dok su na snazi izvanredne okolnosti, piše u odluci od 19. ožujka 2020., datumu na koji se vrlo malo ili gotovo ništa nije znalo o novom virusu nakon kojega, pokazat će se, više ništa nije bilo isto.

Dio zastupnika apsolutno podržava tu odluku, dok se drugi protive.

Prije četiri godine potaknuta je praksa novčanog kažnjavanja zastupnika zbog neopravdanih izostanaka, što je napušteno 2020. godine zbog prethodno navedenih okolnosti pa dio zastupnika ističe kako su se izostanci pravdali na razne načine, sve je funkcioniralo labavije te da je potrebna stroža kontrola.

Kazna 150 kuna po danu plenarnog rada

Zastupnike koji su neopravdano izostajali kažnjavalo se sa 150 kuna po danu plenarnog rada. Mogućnosti opravdanja izostanaka bile su poprilično široke, u dvije godine nije bilo mjeseca da netko od zastupnika nije bio kažnjen jer nije mogao opravdati nedolazak.

Kazne su im se oduzimale od paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna po zastupniku. Izostanci su se pravdali ukoliko su zastupnici bili bolesni (što je morao potvrditi liječnik), ako je imao smrtni slučaj u obitelji, morao se odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i sl. skupovima na koje je bio pozvan.

Isto tako prihvaćao se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština. Novčano se kažnjavao samo izostanak s plenarne sjednice Sabora koja se održava srijedom, četvrtkom i petkom.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE