Održani 13. Dani ljuka u Donjoj Dubrava!

Etnokulturna i turistička manifestacija Dani ljuka u Donjoj Dubravi održana je ove nedjelje u dvorištu zgrade Zalan po trinaesti put. Na otvaranju msanifestacije mještanima Donje Dubrave i gostima iz Međimurja i Podravine obratili su međimurski dožupan Josip Grivec, načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga kao i predsjednik Organizacijskog odbora Josip Sabol i drugi. Manifestacija Dani ljuka u Donjoj Dubravi ujedno je i sajam ekoloških poljoprivrednih proizvoda koji je okupio pedesetak proizvođača iz Donje Dubrave i Međimurja.

Kako je poznato, dobravski ljuk je na sortnoj listi vrsta luka Republike Hrvatske, a Općina Donja Duibrava od tog svojevrsnog simbola Donje Dubrave želi stvoriti kulturološki brand.

Dobravski ljuk autohtona je vrsta koja se od davnina uzgaja na ovom području te je dio tradicijske prodaje na proštenjima. Kvaliteta i svojstva domaće sorte potrošači su odavno prepoznali pa je taj proizvod dio svakog domaćinstva u Donjoj Dubravi i šire. Vrijednost sorte dokazuje uvrštavanje „ljuka“ na sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvana sorta, te upis u Sortnu listu Europske unije. Kako je rečeno prigodom otvorenja. 

Za mještane i goste pedesetak žena iz više udruga općine Donja Dubrava, Udruge umirovljenika, Udruge žena i Crvenog križa, priredile su svojevrsnu gozbu i degustaciju s jelima od luka. Na stolu u zgradi Zalan našlo se stotinjak vrsta jela i specijaliteta od luka, koja su brzo nestala.

Profesor Željko Sobotka priredio je predavanje o ljekovitim i nutritivnim svojstvima dobravskog ljuka, a o ekološkoj poljoprivedi i njezinom utjecajuj na okoliš govorila je Natalija Pete Hunjadi.

Župnik Mirko Pilaj priredio na izložbu fotrografija leptira na župnom dvoru na temu „Moj svakodnevni razgovor s Bogom preko leptira“.

U pripremi ove manifestacije sudjelovalo je desetak udruga iz Donje Dubrave koje je koordinirao Organizacijski odbor uz pomoć općine Donja Dubrava: Udruga žena, Udruga umirovljenika, KUD Seljačka sloga, Puhački orkestar, Crveni križ, UDVDR, Udruga za biodinamičko gospodarenje „Duga“ kao suorganizator, ribiči Donje Dubrave koji su pripremali dravsku ribu i drugi.

Priređena je i izložba slika Franje Mustača Medarova, ali prikazan i način obrade lana u pređu i tkanje uz iizložbu ručnih radova žena. Program manifestacije nastavljen je uz zabavni program KUD-a Seljačke sloga iz Donje Dubrave, ali i nastup Puhačkog orkestra Donja Dubrava s međimurskim popevkama. Mještani i gosti rado su se slikali ispred dobravskog ljuka, koji na taj način postaje simbol zdravog načina života. (J. Šimunko)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE