PROVJERILI SMO što sve donosi novi Zakon o sigurnosti na cestama, pogledajte za što sve možete biti kažnjeni!

Od 1. kolovoza vozače čekaju drastično veće kazne prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Kažnjavanje je počelo i na međimurskim cestama. Tako je najveću kaznu po novim zakonskim odredbama dobio 21-godišnjak u Čakovcu. Njemu je koncentracija alkohola od 1,81 promila u krvi utvrđena 3. kolovoza u Čakovcu, u Ulici I. Gorana Kovačića kod 21-godišnjeg vozača osobnog automobila. Mladić je uhićen te mu je temeljem Prekršajnog zakona izrečena kazna od 10 tisuća kuna i određena mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Bili smo u patroli s prometnom policijom – bez težih kazni

Na što sve treba obratiti pozornost te kakve će se kazne plaćati ako se ne pridržavate pravila u prometu, istražili smo i provjerili na terenu zajedno u patroli s ophodnjom prometne policije. 

– Dolaskom novog zakona u ovih dva tjedna koliko se primjenjuje na terenu, primijetili smo da vozači posvećuju više opreza na cestama. Za sad sankcioniramo prometne prekršaje koji se događaju s nastankom prometnih nesreća, a to su brzina, alkohol, mobitel i pojas – rekao je prometni policajac Toni Kolarić uime PU međimurske. 

Novi zakon donosi i veće kazne za drastično prekoračenje brzine. Manje prekoračenje brzine, srećom, neće se kažnjavati većim kaznama, one su ostale iste. Upravo smo takvu situaciju zatekli i s “našom” patrolom. 

Policijska patrola pomoću uređaja mjerila je brzinu kretanja vozila u Ulici bana Josipa Jelačića u Čakovcu iz smjera Pribislavec. U kratkom vremenu kažnjena su dva vozača. 

– Slažem se s ovim novim zakonom, treba kažnjavati prekršitelje te će to smanjiti broj prometnih nesreća i povećati sigurnost. Policija me ne zaustavlja često, osim jednom kad sam dobio kaznu zbog nekorištenja pojasa. Danas sam vozio 60 km/h, dok je u naselju dozvoljeno 50. Znam to, ali žurim po mamu pa sam malo stisnuo po gasu – ispričao je zaustavljeni vozač David Vinković iz Domašinca. 

Za 10 više od dozvoljene brzine vozač David dobio je kaznu za prebrzu vožnju kroz naselje od 300 kuna. Platio je kaznu na licu mjesta, pa se kazna spustila na 150 kuna. No, osim brzine policijski službenik uvidio je neispravnost na vozilu. 

– Utvrđena je neispravnost prednjeg desnog pneumatika. Takvo se vozilo upućuje na izvanredni tehnički pregled i ako se utvrdi još neka nepravilnosti koja se smatra kao opasnost, privremeno se oduzimaju registarske pločice te se vozilo isključuje iz prometa – rekao je policajac Kolarić. 

Naplata za neispravnost vozila dolazi tek nakon tehničkog pregleda. 

Drugi zaustavljeni vozač Kruno Kanižaj iz Belice vozio je također više od dozvoljenog.  Brzina nije bila velika, pa je tako zaradio kaznu od 300 kuna. 

– Ljudi će biti više oprezni jer su i kazne veće. Inače se vozim po pravilima, pa niti nisam kažnjavan. Puno sam na cesti i opreza nikad dosta. Imam malu djecu koja se obavezno vežu i na stražnjim sjedalima – kaže Kruno koji smatra da se zaustavljanja ne treba bojati ako znaš da nisi kriv. 

Za što slijede drastične kazne

Prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala, odbijanje podvrgavanju alkotesta, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih bodova, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera, za sve navedeno čeka vas povećanje novčane kazne na 10 do 20 tisuća kuna. 

Za navedene prekršaje do 1. kolovoza takva vas je nepropisna vožnja staja od 5 do 15 tisuća kuna. Uz novčanu kaznu, vozač ima zabranu upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. 

Policija može privremeno oduzeti vozilo vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu te ako ponovno počini neki od osam navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Mladom vozaču s 9 negativnih bodova u dvije godine, odnosno vozaču s 12 negativnih bodova kojem je vozačka istekla, ako mu je oduzeta ili prijavljena izgubljenom odbit će se zahtjev za produljenjem, odnosno bit će ukinuta. Vozač koji nema vozačku, a sakupi devet negativnih bodova u dvije godine neće moći sljedeće dvije godine podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke. Protiv ovih mjera ne može se podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor. Ako netko upravlja vozilom za vrijeme ovih mjera, kaznit će se s 10 na 20 tisuća umjesto 5 do 15 tisuća kuna ili zatvorom do 60 dana te će mu biti oduzeta vozačka najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova. 

Ako je vozač najmanje dvaput kažnjen za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti, vozi u naselju 50 km/h brže od dozvoljenog, prolazi kroz crveno punom brzinom, odbija alkotest, vozi s više od 1,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga i lijekova, bez valjane vozačke, odbija uzimanje krvi i(li) urina te vozaču koji vozi unatoč ukinutoj i oduzetoj vozačkoj dozvoli takvog čeka privremeno oduzimanje vozila. 

Sud je dužan odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom donijeti u roku od 15 dana, a troškove čuvanja oduzetog vozila snosi počinitelj prekršaja. 

Rekordno visoka kazna u Koprivničko-križevačkoj županiji

Primjena novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovog vikenda iznjedrila je pravog rekordera, barem što se tiče novčane kazne. Najžešće kazne izrečene su u susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji. 

Tako su nedavno kod Koprivnice vozača kaznili s 24.000 kuna, a ovog vikenda jedan vozač je bio u toliko prekršaja da je novčana kazna za njega dostigla cifru od 27.000 kuna, javila je PU koprivničko-križevačka.

I ovoga puta riječ je o vozaču s područja Koprivnice pa je u nedjelju 11. kolovoza na Prekršajni odjel koprivničkog Općinskog suda, Stalna služba Đurđevac, doveden 33-godišnjak. On je oko 2:10 sati u Reki upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije. K tome, bio je pod utjecajem alkohola te mu je izmjereno 1,61 promila.

Nadamo se da će potrebe za izricanje ovako drastičnih kazni biti što manje u Međimurju.

Po novom zakonu u Međimurju kažnjeno 88 vozača 

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec od primjene izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. do 13. kolovoza 2019. godine utvrdili su ukupno 88 prekršaja. Sedam prekršaja odnosi se na upravljanje vozilom u alkoholiziran stanju te je kod troje vozača utvrđeno više od 1,50 g/kg. Prema Prekršajnom zakonu sva trojica su uhićena. 

Ostali zabilježeni, njih 10, zabilježeni su zbog prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju, jedan prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja, četiri prekršaja nepropisnog parkiranja, jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu, 12 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, jedan prekršaj nepostupanja prednosti prolaska pješaku, jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila, dva prekršaja vožnje neregistriranim vozilom, jedan prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te ostalih 29 prekršaja. 

Na što obratiti pozornost da izbjegnete goleme kazne 

U nastavku donosimo detaljan pregled novih kazna u prometu, a posebno izdvajamo najveću novost koja se odnosi na okolnosti pod kojima policija može oduzeti vozilo. Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu.

Nepropisno pretjecanje, pretjecanje kolone, u tunelu i slično

Uz dosadašnju novčanu kaznu od 3.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 2 negativna boda 

Pretjecanje i obilaženje vozila na zebri

3.000 – 7.000 kuna umjesto 3.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 2 negativna boda

Nezaustavljanje ispred zebre na crvenom

3.000 – 7.000 kuna umjesto 1.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda

Nezaustavljanje ispred zebre bez semafora

3.000 kuna umjesto 2.000 kuna i 2 negativna boda

Nepravilno prelaženje željezničke pruge

3.000 – 7.000 kuna umjesto 2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda

Polukružno okretanje ili vožnja u rikverc na autocesti

7.000 kuna umjesto 2.000 kuna i 3 negativna boda

Vuča drugog vozila na autocesti

1000 kuna umjesto 500 kuna

Stalna vožnja lijevom trakom na autocesti

1.000 kuna umjesto 500 kuna

Vožnja bez pojasa (vozača i svih putnika)

1.000 kuna umjesto 500 kuna

Nepropisan prijevoz djece

Kazna od 1.000 kuna

Bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima i(li) mrtvima

10.000 – 20.000 kuna ili zatvor do 60 dana umjesto 3.000 – 7.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 12 mjeseci, te 6 negativnih bodova

Bijeg s mjesta prometne nesreće samo s materijalnom štetom (ili neostavljanje podataka vozaču drugog oštećenog vozila)

3.000 – 7.000 kuna umjesto 2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci i 3 negativna boda

Odbijanje alkotesta i ispitivanja na droge i lijekove nakon prometne nesreće

10.000 – 20.000 kuna umjesto 5.000 – 15.000 kuna ili do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda za uzimanje alkohola, droge ili lijekova za vrijeme postupka, odnosno 6 negativnih bodova za odbijanje testiranja

Vožnja u zimskim uvjetima bez zimske opreme

1.000 kuna umjesto 700 kuna

Korištenje mobitela u vožnji

1.000 kuna umjesto 500 kuna

Vožnja unatoč bolesti, umoru i slično

3 negativna boda uz dosadašnju kaznu od 1.000 – 2.000 kuna

Odbijanje alkotesta, odnosno uzimanja krvi ili krvi i urina

10.000 – 20.000 kuna umjesto 5.000 – 15.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova

Vožnja pod utjecajem alkohola

Za 0,5-1 promila 3.000 – 5.000 kuna umjesto 1.000 – 3.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći te 3 negativna boda

Za 1-1,5 promila: 000 – 15.000 kuna umjesto 3.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 9 mjeseci za svaki sljedeći te 4 negativna boda

Za više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga i lijekova: 10.000 – 20.000 kuna umjesto 5.000 – 15.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova

Vožnja bez vozačke prije stjecanja prava na upravljanje

10.000 – 20.000 kuna umjesto 5.000 – 15.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te 6 negativnih bodova

1.000 kuna umjesto 2.000 kuna za vožnju “prejake” kategorije

Vlasnik koji je dao vozilo “nekvalificiranom” vozaču

3.000 – 7.000 kuna umjesto 1.000 – 3.000 kuna

Vlasnik koji odbija dati podatak o tome kome je povjerio vozilo

5.000 – 15.000 kuna umjesto 2.000 – 5.000 kuna

Ostavi komentar