SRETAN IMENDAN Lea lavica: Žene koje su borbene, jake ili vrlo uporne osobe!

Na drugi dan proljeća 22. ožujka imendan slave Lee, a to je 13. najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj.

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – lav), ime Lea znači lavica, dok se u prenesenom značenju odnosi na ‘osobe koje su hrabre i neustrašive’, ‘one žene koje su borbene’, ‘jake ili vrlo uporne osobe’, ‘one koje imaju veliko ili lavlje srce’, “one koje ne odustaju i koje su jako plemenite i požrtvovne’, ‘osobe koje su prave kraljice’ (u smislu osobnosti i karaktera). Porijeklo imena je latinsko, ali je preuzeto iz grčkog jezika s istim značenjem – lav, odnosno lavica.

Iako mnogima zvuči kao kratko pomodno ime te ga se tumači kao žensku izvedenicu muškog imena Leonardo, Leon i Leo, Lea je zapravo prastaro ime. Naime, ovo ime ima biblijsko podrijetlo i javlja se u knjizi Postanka kao Jakovova prva žena te Rahelina starija sestra.

Iz biblijske priče prema kojoj se Jakov želio oženiti s Rahelom u koju se zaljubio, ali se na prevaru njezinog oca prvo morao oženiti s Leom te je Lea takoreći odigrala “drugu violinu” svojoj ljepšoj sestri Raheli, Lea je poštovana kao simbol poniznosti i skromnosti.

U engleskom jeziku koristi se oblik Leah. Nizozemci, Francuzi, Nijemci, Skandinavci i Slaveni koriste Leu bez “h” na kraju.

Poznate ženske osobe koje nose ovo ime su hrvatska dječja zvijezda Lea Deutsch, glumice Lea Michele i Lea Thompson, a ne zaboravimo i kultni lik princeze Lee iz “Ratova zvijezda”, piše zadovoljna.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE