STRAVIČAN SLUČAJ Bacao djecu s prozora: Djevojčica (7) i dalje u teškom stanju, otac se brani šutnjom

Stravičan događaj koji je potresao javnost dogodio se u četvrtak ujutro na Pagu kada je otac četvero malodobne djece bacio s balkona. Iz policijske postaje na Pagu, gdje se sâm predao policiji, Josip Rođak priveden je u prostorije PU zadarske i tijekom jutra ispituje ga državni odvjetnik. Kako doznajemo, Josip Rođak brani se šutnjom, a policiji je jučer, kako neslužbeno doznajemo, tek priznao kakav je monstruozni čin napravio.

Ispred zadarskog suda, gdje se očekuje njegovo privođenje sucu istrage, nalaze se brojne novinarske ekipe.

Djevojčica (7) i dalje u teškom stanju

-Stigla je sinoć sanitetskim prijevozom. Primljena je na Kliniku za pedijatriju. Došla je s politraumom. Tijekom noći bili smo u kontaktu s dežurnim osobljem. Sadašnja je situacija ozbiljna, ali djevojčica je stabilno, kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb Milivoj Novak rekao je da se stanje djevojčice nije mijenjalo zadnjih 14 sati te da su zadovoljni takvim stanjem.

-Mi smo s njom zadovoljni. Ovo je primjer kako se kvalitetno može zbrinuti dijete. Njezino stanje zadnjih je sati stabilno i zadovoljni smo, rekao je Novak. Rekao je da djevojčica ima ozljedu glave. Na pitanje nalazi li se djevojčica u životnoj opasnosti, Novak je rekao:

-Da. Još uvijek je kritično i teško je bolesna, nije u induciranoj komi. Na aparatu je za disanje”, rekao je.  Za nekoliko dana mogla bi otići iz intenzivne”, rekao je Novak. Rekao je kako se nada da će se potpuno oporaviti, a na pitanje boji li se hoće li biti trajnih posljedica odgovorio je: “To vam sada ne mogu reći, nadam se da ih neće biti. To je sada nemoguće tvrditi, ali nadam se da neće.” -Jutros je osmogodišnja djevojčica operirana, zahvat je prošao uredno, na jedinici je intenzivnog liječenja. Oporavlja se. Drugo dvoje djece na odjelu je, dobro su i oporavljaju se”, kazao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc.

Osmogodišnjakinji su, kaže, operirane kosti lica. “Dvoje mlađih u stabilnom je stanju”, kazao je. Karuc kaže da oni u bolnici imaju socijalnog radnika koji je u kontaktu s Centrom za socijalnu skrb. “Omogućili smo majci da bude s njima. Osigurali smo joj smještaj. Majka je i sada s njima”, kazao je. “Očekujemo da će djeca u bolnici biti pet, šest dana”, rekao je zamjenik ravnatelja.

Podsjetimo, najstarija sestra od osam godina, dvije mlađe sestrice od sedam i pet godina te najmlađi brat od tri godine još su bili u snu, u pidžamama. Bilo je tek 6.45 sati ujutro. Njihov otac Josip Rođak (54) prvo je uhvatio jednu djevojčicu i s balkona je bacio na popločeni put. Potom se vratio u kuću i jedno po jedno dijete bacao na isto mjesto s visine od nekoliko metara.

Prijavljen je za četverostruko ubojstvo u pokušaju, za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina, a priveden je u četvrtak kasno navečer.

Rodbina i prijatelji Josipa Rođaka u Virovitici nisu ni slutili da je taj monstrum upravo on. Tek su rijetki bili s njim u kontaktu jer vrijeme je učinilo svoje – odselio se iz Slavonije prije gotovo 15 godina, a njegova narav, kako nam kažu, bila je drugi razlog zašto rođaci i nisu previše žalili što ga rijetko čuju, a još rjeđe vide.

– U šoku sam i ne mogu razgovarati, molim vas da me razumijete – očajna je bila Dunja K., polusestra Josipa Rođaka s kojom smo se jučer popodne čuli. Za stravičnu vijest doznala je od prijatelja i iz medija, a polubrata nije vidjela osam godina.

– Ono što čovjeka čini društvenim bićem emocionalna je zrelost i nadvladavanje vlastitih osjećaja, bilo na način da svoju ljutnju, bijes, požudu ili bilo koju drugu strast uspijevamo odgoditi ili da te snažne osjećaje sublimiramo i tu energiju koju u nama proizvode usmjerimo na neki koristan rad kako bismo je iz sebe izbacili. Stravični čin nasilja nad vlastitom djecom, koje je otac jedno za drugim bacio kroz prozor s visine od šest metara i time ih teško, neke za život opasno ozlijedio, pokazuje prije svega da taj otac nije uspio izregulirati svoje osjećaje i postići emocionalnu zrelost te da najvjerojatnije mrzi sebe i osjeća se bezvrijedno – rekao je za Večernji list psihijatar prof. Vladimir Gruden.

Foto: Igor Kralj, Dino Stanin/PIXSELL

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE