FOTO: Dok postoje seoski mudrijaši, zlatna žutica neće nestati!

S ciljem da zaustavi širenje zlatne žutice u svom vinogradu, Mladen Novak iz Robadja,  prošle je godine potpuno iskrčio svoj hektar vinograda i nanovo ga posadio. U Robadju u Općini Štrigova je zabilježeno i prvo žarište zlatne žutice u Međimurskom vinogorju, priča nam Mladen, šetajući njegovim vinogradom na brijegu koji gleda prema slovenskoj strani.

U svojem mjestu Mladen je bio prvi koji je pokrenuo “akciju” suzbijanja zlatne žutice tijekom 2017. godine te se ujedno i kao prvi vinogradar iz Međimurja javio na natječaj Ministarstva poljoprivrede za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH. Nakon njega to je učinilo još nekoliko manjih vinogradara.

Zamijenio novim nasadom pola hektara vinograda

U zaraženom vinogradu starom preko 20 godina na pola je hektara imao zasađen šipon i laški rizling. Zaražene trsove prepoznao je po tome što su u jesen ostali zeleni, a nisu odrvenili. Nakon tog uočenog simptoma odmah je pozvao Fitosanitarnu inspekciju koja je na nekoliko mjesta uzela uzorak te je utvrdila da je njegov vinograd zaražen zlatnom žuticom.

-Jučer je inspekcija došla u konačnu kontrolu, jer sam završio cijeli postupak i podnio zahtjev za konačnu isplatu novčanih sredstava koje sam utrošio za novi nasad- ispričao nam je Mladen, koji bi prema troškovniku trebao dobiti oko 90 tisuća kuna, s tim da 85 posto sredstava financira Europska unija, a ostatak Hrvatska.

U nastavku navodi da to nije bio nimalo lak i jednostavan proces. Svi zahvati detaljno su bili opisani na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Osim što je to bilo dugotrajno, trebalo se snaći u svim papirima koje je zahtijevalo Ministarstvo poljoprivrede. U cijelom tom procesu od prijave pa do konačnih radova puno mu je pomogla, kako navodi, Savjetodavna služba Čakovec.

-Sav vinograd morao sam iščupati van, a korijenje zapaliti. Sve to nadgledao je inspektor koji je i fotografirao samo paljenje trsova- objasnio je vinogradar iz Robadja, koji radi kao poslovođa na Farmi svinja u Belici.  

Nema garancije od ponovnog izbijanja zlatne žutice

Nove lozne cijepove nabavio je u Sloveniji gdje sadni materijal slovi kao puno kvalitetniji te mu je sam proizvođač sadnih trsova garantirao da u trsovima nema zlatne žutice. Prije sadnje namakao je korijenje trsova u sredstvo Traver.

-Ne možeš spriječiti cvrčka da ponovno upikne trs u njegovom gornjem dijelu, nego ga s tim sredstvom možeš potaknuti da brže ojača. Nije sto posto sigurno da na ovom mjestu ponovno neće biti zlatne žutice. To nam, nažalost, nitko ne može garantirati- rekao nam je u razgovoru Mladen kada smo ga upitali kakve su šanse da novi vinograd ponovno bude zaražen.

Preko potpore koju je koristio, financirali se svi radovi u vinogradu: stajski gnoj, krčenje vinograda, sadni materijal, sadnja i ponovno postavljanje betonskih stupova. Za sve radove morala se najprije napraviti javna nabava preko aplikacije Agronet, a na koju su se potom javljali izvođači radova. Problem u Mladenovom slučaju je taj što skoro nema nikoga u Međimurju tko bi to radio taj posao ili pak ljudi uopće ne znaju za to.

-Dok postoje seoski mudrijaši, zlatnu žuticu nećemo riješiti u Međimurju. Možemo mi bilo kako prskati cvrčka. Dok svi vinogradari ne izbace zlatnu žuticu iz vinograda, sve ovo mi ostali to zabadava radimo- napomenuo je završno nadajući se da će na kraju ipak sve dobro završiti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Prefini lovački gulaš

Lovački gulaš

Impresivna smotra povijesnih postrojbi

Smotra povijesnih postrojbi