Tko ih piše i u čiju se korist donose zakoni u Hrvatskoj?

[layerslider id=”5″]

Jednom prilikom na ovom mjestu usporedio sam stanje u našoj politici i društvo s močvarom, pa sam dobio “packu” od čitatelja da unatoč svemu “eto, imamo svoju državu”, te da bi se novinari-komentatori, bez obzira na to što se složio s većinom teza, ipak morali obzirnije služiti u opisivanju procesa koji se događaju u Hrvatskoj.

Iako kada je riječ močvara u pitanju, uopće nisam originalan jer je često upotrebljavaju i druge kolege kada opisuju stanje kod nas, primjerice u hrvatskom nogometu, ipak dao sam čitatelju šansu da sam u krivu, neka vrijeme pokaže da kod nas ipak nije kada je mnogo toga u pitanju tako loše.

Nažalost, neke činjenice koje su u aferi “Hotmail” isplivale na površinu, kao i još neke stvari o kojima se piše i govori u javnosti ovih dana, ipak su potvrdile moju tezu da smo miljama daleko od civiliziranih zapadnoeuropskih zemalja, te da izraz močvara itekako dobro opisuje stanje u kojoj se nalazi naša politika i društvo.

U močvari se, kao što poznato, najbolje snalaze krokodili, a kod nas ih ima jako puno i svi čekaju na svoj red za “gozbu”. Da očerupaju državu i građane.

Sasvim nezapaženo također je prošla izjava kojom je bivša ministrica Dalić pravdala angažiranje vanjskih suradnika za pisanje lex Agrokor jer za tako složeni zakon nema kapaciteta u državnoj upravi. Halo? Pa čime se onda bavi jako dobro plaćena državna administracija u Zagrebu ako nije sposobna pripremati zakonska rješenja? Hoda samo na posao i brunda da je 7-10 tisuća kuna mala plaća.

S obzirom na to da je posve jasno da je kod pisanja lex Agrokora na djelu kao što se ispostavlja bio čisti sukob interesa, zbog čega je primjerice Odvjetnička komora pokrenula disciplinske procese, možemo si samo zamisliti na koji način su napisani i u čiju korist su donijeti neki drugi zakoni.

Primjerice, ovih dana digla se velika halabuka oko Zakona o zaštiti podataka, odnosno kako ga vani zovu GDPR-a. Sada se odjednom zbog primjene zakona koji od 25. svibnja vrijedi u istom obliku u svim zemljama EU, primjerice naše banke boje razmjenjivati podatke klijenata s trećim osobama, više se ne smije gledati HROK, a do sada su 12 godina to bez problema radile i nikome ništa jer ako je i došlo do nekakve ozbiljnije istrage o kršenju istoga, kazne su bile simbolične. Znači da su ranije zakoni napisani kako je odgovaralo bankarskom lobiju, a tko šiša građane.

I koliko je još doneseno zakona za svih bivših vlada protivno interesu naših građana, kako bi se išlo na ruku određenim interesnim skupinama da se na brzinu zaradi i obogati!? Jako, jako puno.

Kako naši mainstream nacionalni mediji vrlo često puno toga skrivaju, a ne otkrivaju, onda je potpuno normalno da nitko ne ide korak dalje nakon afere “Hotmail” i ne analizira tko zapravo kod nas piše i u čiju korist se donosi zakoni i svi drugi prateći akti.

Dapače, većina novinara u tim medijima u svojim “analizama” zapravo se dodvoravaju interesnim skupinama i pokušavaju građane uvjeriti da i dalje budu “ovce”, da se zakoni zapravo donose u njihovom interesu. Poput onoga da primjerice zbog ranije spomenutog zamrzavanja HROK-a banke neće od petka tako lako više odobravati kredite. Možete si misliti da neće kada oni koji ih mogu dobiti stalno dobivaju ponude od banaka da se “pod silom” kreditno zaduže.

Uglavnom, izraz močvara ovih dana na najbolji mogući način može okarakterizirati ono što se godinama unatrag događa među našom političkom, gospodarskom i društvenom elitom, koja je jedna velika bara s puno gladnih krokodila koji, umjesto da prionu poslu, čekaju na svoj red da se na brzinu obogate, odnosno bez previše muke osiguraju egzistenciju.

Umjesto da država bude regulator, da prekine dogovornu ekonomiju, da se konačno uspostavi tržište s kojeg će se eliminirati oni koji ne igraju po pravila koja će se donijeti na pošteni način, kod nas se uspostavio sustav u kojem se pogoduje pojedincima i interesnim skupinama.

Bez obzira tko što mislio o EU, istinska je sreća što smo postali dio te ipak puno civiliziranije zajednice jer sada barem moramo prepisati neke zakone poput GDPR-a, a bilo bi najbolje da to učinimo i s mnogim drugima jer u suprotno će nas i dalje šišali kao ovce, donositi i tumačiti zakone kako odgovara onim interesnim skupinama koje ih, nažalost, pišu i provode.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE