Kam na grah i slavlje u Međimurju?

Pripremili: Roberto Dežđek, Sanja Heric, Božena Malekoci-Oletić, Paulina Topolko, Vlasta Vugrinec 

Prvi maj obilježava se kao Međunarodni praznik rada, a slavi se u gotovo cijelom svijetu. U našim je krajevima Prvi maj poprimio tradicionalno slavljenički oblik. Diljem Međimurja organiziraju se druženja i veselice uz živu glazbu, pića svih vrsta, roštilj i neizostavni grah. U nastavku vam donosimo popis događanja za Prvi maj u Međimurju. 

ČAKOVEC 

Povodom Međunarodnog praznika rada, SDP Međimurske županije i ove godine organizira tradicionalno prvomajsko druženje uz besplatni grah i prigodan zabavni program uz glazbeni sastav Noćna smjena u jezeru Starog grada u Čakovcu. Priključiti im se možete od 10 sati, a pripremit će ukupno 3.500 porcija graha. 

MURSKO SREDIŠĆE

Grad Mursko Središće u suradnji sa Športsko-ribolovnim društvom Mura  organizira proslavu povodom Međunarodnog praznika rada na ŠRC-u Zalešće s početkom u 11 sati. Rudi Mesarić uz pomoć udruga s područja Grada pripremit će prvomajski grah koji će se besplatno dijeliti građanstvu, dok će ŠRD Mura pripremati ribe koje će posjetitelji moći kupiti. Za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav Frikovi.

PRELOG

Prvi dan mjeseca svibnja, Praznik rada, donosi novo druženje ulicama Preloga uz Prvomajsku biciklijadu. Turistička zajednica Grada Preloga poziva vas na biciklijadu, koja će i ove godine proći ulicama mjesta s područja Preloga, a to su naravno: Prelog, Čehovec, Cirkovljan, Hemuševec, Draškovec, Čukovec, Oporovec i Otok. U odličnoj atmosferi i dobrom društvu, biciklom će svi sudionici proći blizu trideset kilometara. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga u srijedu, 1. svibnja, točno u 9 sati ispred župne crkve sv. Jakoba, a biciklijada nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje. Sve sudionike manifestacije očekuje osvježenje i okrjepa, uz obavezni prvomajski grah te zabavni dio uz odličnu glazbu. 

DONJA DUBRAVA

U Donjoj Dubravi Praznik rada slavi se pod nazivom: Prvi maj se v Dobravi slavi na Dravi. Nautički klub Fljojsar za sve mještane organizira prvomajsku smotru plovila i druženje uz grah. Zainteresiranima je omogućena i panoramska vožnja od mosta do mosta.

DONJI KRALJEVEC

Prvomajska proslava na području Općine održat će se u Palinovcu u ribičkom domu ŠRD Šaran. Sve počinje tradicionalnom budnicom, a potom se diže zastava na ribičkom domu ŠRD-a Šaran. Praznik rada obilježit će se i u Hodošanu uz grah, fileke i roštilj, a slično će biti i u Svetom Jurju u Trnju. 

DONJI VIDOVEC

SRD Mrena i Općina Donji Vidovec pozivaju Vas na zajedničko druženju uz besplatno kušanje prvomajskog graha, a za vas smo pripremili i fine pečene pljeskavice!

U subotu, 27. travnja 2024. godine, s početkom u 9 sati, kod Ribičkog doma u Donjem Vidovcu, održat će se tradicionalna manifestacija Vidovski kotlić, natjecanje udruga Donjeg Vidovca u kuhanju graha.

GORIČAN

Već tradicionalno, Općina Goričan za Praznik rada s početkom od 6 sati kreće s budnicom od Caffe bara Baza po ulicama Goričana. Nakon budnice slijedi polaganje vijenaca povodom obilježavanja VRO-a Bljesak, a nakon toga slijedi roštilj kod etno kuće. Tu događanjima nije kraj, pa će 4. svibnja na SRC-u Šuderica biti održana Grahijada. 

KOTORIBA

Općina Kotoriba i ove godine organizira besplatan prvomajski grah za svoje mještane koji će se dijeliti na Šudergrabi, u sklopu ribičkog natjecanja SRD-a Som Kotoriba. Grah će se pripremati od ranojutarnjih sati, a svi posjetitelji će ga moći kušati od 11 sati.

MALA SUBOTICA

Prvomajsku veselicu za sve mještane na području Općine Mala Subotica organizira Eko Udruga Vrba Jurčevec.

A na grabi Športsko- ribolovne udruge Šaran ove godine svoju proslavu ima Udruga oboljelih od leukemije i limfoma. Tijekom cijelog dana organiziraju se likovne radionice, sportske igre i naravno druženje uz grah.

NEDELIŠĆE

Puhački orkestar Općine Nedelišće i ovog će vas 1. svibnja probuditi ranom zorom, a centralna proslava Praznika rada očekuje vas kod Lovačkog doma Fazan u Nedelišću s početkom u 10 sati i 1000 porcija kuhanog graha. Ako pak ste sportskog duha i volite vodene sportove, pozivamo vas na Dane otvorenih vrata Drava raftinga i besplatne vožnje kajacima na jezeru Kuršanec kod kućice HVIDR-e već od 10 sati, a kad ogladnite članovi Sloge Nedelišće za vas pripremaju 200 porcija besplatnog graha.

Volite li nešto drukčije, Praznik rada povedite na Grabanicama u društvu Društva športske rekreacije i besplatan grah za sve posjetitelje. 

Povodom proslave Praznika rada TZP Srce Međimurja predvođena Općinom Gornji Mihaljevec organizira tradicionalnu prvosvibanjsku motorijadu. Okupljanje motorista planirano je na Sportskom parku Mladost u Gornjem Mihaljevcu od 9 sati, a predviđeni start povorke je od 9:30. Druženje s motoristima očekuje vas po završetku oktanske povorke na prostoru Sportskog parka Mladost gdje su za Vas domaćini pripremili besplatni prvosvibanjski grah uz bogatu popratnu ponudu.

SELNICA 

Prvomajska veselica održat će se i u Općini Selnici. Od 11 sati na sportskom igralištu u Zebanec Selu održat će se kuhanje i podjela graha u organizaciji ŠN-a Sveti Marko. Atmosferu će nogometnim susretima dodatno uljepšati nogometne utakmice mlađih uzrasnih kategorija. 

SVETA MARIJA

Općina Sveta Marija u utorak, 1. svibnja, organizira biciklijadu u Donjem Mihaljevcu, a nakon toga za sve sudionike i građane druženje uz grah na igralištu NK-a Drave. 

SVETI JURAJ NA BREGU 

Za Prvi maj u Forestland parku u Brezju s početkom u 10 sati počinje kuhanje prvomajskog graha. Za dobru atmosferu bit će zaduženi tamburaši Kumovi. 

SVETI MARTIN NA MURI 

Za Prvi maj moto udruga Halicanum riders poziva sve ljubitelje vožnje na tradicionalnu Prvomajsku budnicu. Okupljanje sudionika planirano je u 5 sati u Svetom Martinu na Muri, na lijevoj obali rijeke Mure, kod objekta udruge Halicanum riders. Slijedi panoramska vožnja kroz dvije općine uz postaje za predah i okrijepu. Nakon vožnje, slijedi povratak na mjesto polazišta gdje će se dijeliti tradicionalni prvomajski grah. Piće će biti osigurano uz minimalne donacije. Obavezna je kaciga, a vožnja će se odvijati na vlastitu odgovornost.

U subotu, 4. svibnja, u Svetom Martinu na Muri kod Skelarske kuće, uz desnu obalu rijeke Mure, pripremamo druženje svetomartinskih udruga s prijateljima uz kuhanje prvomajskog graha, festival cvijeća i sajam proizvoda lokalnih OPG-ova. Planirano je sudjelovanje oko 30 ekipa za koje je osiguran kotlić za kuhanje, a drva i osnovne namirnice potrebne za kuhanje trebale bi biti u vlastitoj režiji. Kotizacija po ekipi iznosi 15 eura, uz obvezu vraćanja očišćenog kotlića za kuhanje i ostale zadužene opreme. Okupljanje ekipa bit će od 11 sati, a sam početak kuhanja zakazan je u 12 sati. Zabavljat će vas grupa New Casino.

ŠTRIGOVA

Kao što je već tradicija u štrigovskom kraju, na Praznik rada organizira se prvomajska budnica motorima. Okupljanje motorista, motociklista i ostalih sudionika bit će u 5 na parkiralištu ispred Doma kulture u Štrigovi. Ruta će se kretati po naseljima Općine Štrigove, a predviđene su 2 stanice za okrepu. Završetak je predviđen kod početne stanice, Doma kulture u Štrigovi, uz prvomajski grah. 

VRATIŠINEC

U Vratišincu proslavu Praznika rada organizira na NK Sokol na nogometnom igralištu. U 10 počinje turnir u malom nogometu, pikadu, visećoj kuglani i kartanju bele. Općina sufinancira besplatni grah koji će se početi dijeliti u 12 sati. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE