Izvanredna skupština proizvođača krumpira: Dogovor ili prosvjedi?!

Međimurski proizvođači krumpira Belica
Skupštini Udruge proizvođača krumpira MŽ u Belici

Međimurski proizvođači krumpira ponovno su se našli u raljama otkupljivača.
Cijene otkupa spustile su se na najniže grane, na tržištu vlada kaos, poljoprivrednici su se okrenuli jedni protiv drugih i situacija je više nego li kritična.

Kaj ve napraviti, koje poteze poduzeti – gotovo je zavapio Damir Mesarić, na izvanrednoj Skupštini Udruge proizvođača krumpira MŽ u Belici.

Povod sastanku bio je pad otkupne cijene krumpira koje su se spustile na 1.10 i ispod su bilo kakve rentabilnosti.

Prema njegovim riječima, pred njima je prekopriana lanjska godina samo u punom gorem stanju. Naime, lani je bila izvanredna proizvodna sezona dok su se krumpiraši ove borili sa mrazom, tučom, sušom i visokim tempraturama.

Ako sada nešto ne poduzmemo bit ćemo prisiljeni zatvarati OPG-e ili pak preorjentirati proizvodnju, čulo se od okupljenih. Iako se cijelo selo bavi krumpirom, evo sastalo se nas svega 20-tak što nikome ne ide na ruku.

Mlaka rasprava rezultirala je s dva prijedloga-prosvjed ispred trgovačkih centara ili sastanak s otkupljivačima, kolegama iz susjedne Varaždinske županije te predstavnicima ministarstva.

Kako većina nije bila za prosvjede, odluka je pala da se za ovaj petak sazove sastanak sa otkupljivačima i pokuša postići bilo kakav dogovor. No, većina je i to prihvatila sa skepsom jer su iskustva pokazala kako se ključni otkupljivači ne odazivaju na takve skupove.

(vv)

Ostavi komentar