U Varaždinskom rodilištu obustavljena mogućnost pratnje na porodu zbog rasta novooboljelih od COVID-a 19

Opća bolnica Varaždin
Opća bolnica Varaždin

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, odnosno Varaždinskoj županiji, a vezano uz COVID-19, u Općoj bolnici Varaždin s 24. kolovoza 2020. godine privremeno je obustavljena mogućnost pratnje pri porodu.
Svjedoci smo kako u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste broj novooboljelih od COVID-19 virusa, a shodno tome raste i prosječna starosna dob oboljelih, kao i onih koji su na bolničkom liječenju, odnosno respiratoru. I u Varaždinskoj županiji epidemiološka situacija je narušena uzme li se u obzir kako je broj aktivnih slučajeva u posljednih mjesec dana višestruko porastao. Stoga je Povjerenstvo za bolničke infekcije Opće bolnice Varaždin donijelo Odluku kako pratnja prilikom poroda trenutno obustavljena, a sve s ciljem zaštite rodilja i njihove djece, te zdravstvenih djelatnika bolnice, objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, te nastavio kako razumije opravdani strah rodilja.

Ne mogu reći da nismo razmišljali koje sve mogućnostima postoje i koja bi bila najbolja za rodilju i njeno dijete, kao i za liječnike te medicinsko osoblje varaždinskog rodilišta. Međutim, kada se sagleda cjelokupna situacija, uzmu u obzir i najsitniji detalji, sa stručne strane donijeta je odluka kako je najbolje da se privremeno obustavi mogućnost pratnje pri porodu. Svjestan sam straha i neizvjesnosti rodilje koja na svijet donosi novo živo biće, i koji je opravdan i u normalnoj situaciji, a ne ovakvoj koja nas je zatekla početkom ove godine. Međutim, moram istaknuti educiranost, stručnost, ali i empatiju naših liječnika, a posebno varaždinskih primalja koje poštuju sve mjere i protokole koji su na snazi, pazeći tako na zdravlje trudnica, rodilja i novorođenčadi, ali i na svoje zdravlje. I koje će biti uz rodilju i njeno dijete, pružeći im punu podršku, ali i ono najvažnije – smirenost koja proizlazi iz njihova poziva.

Također, ravnatelj Kudelić poziva na razumjevanje i strpljenje samih rodilja, ali i članova njihovih obitelji kada je u pitanju mogućnost pratnje pri porodu.
Kao što smo u lipnju na temelju tadašnje povoljne epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, popuštanjem određenih mjera, kao i činjenici da u tom razdoblju u našoj ustanovi na bolničkom liječenju nismo imali COVID-19 pacijente, među prvim rodilištima u Hrvatskoj omogućili ponovno prisustvo pratnje pri porodu uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera.
Vjerujem da će se epidemiološka situacija popraviti te da ćemo uskoro biti u prilici vrata varaždinskog rodilišta ponovno otvoriti i za pratnje, zaključio je ravnatelj Kudelić.

Ostavi komentar