Raskol u Moskvi zbog rata i novih članica NATO saveza

Ilustracija: Pixabay

Danas je 82. dan ruske agresije na Ukrajinu. Nakon Finske i Švedska želi u NATO.

Predsjednik Putin rekao je da će odgovor Rusije ovisiti o tome kako će se NATO ponašati i hoće li instalirati nove kapacitete u Finskoj i Švedskoj. No to je izjava za javnost, Rusiji sasvim sigurno nije drago što te nordijske zemlje ulaze u NATO, tvrdi se i da je to pogreška s dalekosežnim posljedicama.

Čini se da se nešto ozbiljno kuha u Moskvi, ruski veleposlanik Antonov u SAD-u je na ruskoj televiziji izjavio da postoji raskol u Moskvi zbog neuspjeha u Ukrajini i događanja zbog rata.  Također je izjavio da ih Amerikanci „guraju“ u pregovore, no i postavljaju uvjete na koje Moskva neće pristati, tako na primjer da se ruska vojska vrati odakle je i došla i da se Rusija pokaje za agresiju. On je ponovio da će biti ispunjeni svi ciljevi koje pred ruske snage  postavi vrhovni zapovjednik.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata Ruse su šokirali gubici i uništavanje motorizirane brigade koja je pokušala prijeći pontonski most  preko rijeke Siverski Donjec.  Osim toga, prvi ukrajinski bataljun stigao je na samu granicu između Rusije i Ukrajine na krilima protuofenzive kod Harkiva te poručili: „Gospodine predsjedniče, uspjeli smo“.

Norveška, Danska i Island objavile su zajedničko priopćenje u kojemu pružaju podršku Finskoj i Švedskoj u slučaju napada sve dok traje proces primanja u NATO.

Istovremeno Rusija premješta dio svojih vojnih vozila u blizinu finske granice, smatra se da vozila voze projektile Iskander prema gradu Vyborgu koji je samo 217 kilometara udaljen od Helsinkija.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da Rusiji ne ide po planu i da je njihov pokušaj zauzimanja Donbasa ‘zastao’ te smatra  da bi Ukrajina mogla pobijediti u sukobu. Prema britanskim izvorima, Rusija je izgubila trećinu svojih kopnenih snaga.

Regionalni guverner Oleh Sinegubov rekao je kako Ukrajinske snage idu u protunapad na grad Izjum, dok ruske snage pokušavaju u potpunosti zauzeti regiju Luhansk. Ukrajinska vojska je priznala zastoje, ruska snage također napreduju na istočnom bojištu dugom nekoliko stotina kilometara.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je zbog  pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u. Uz Rusiju i Ukrajinu, u CSTO-u su bivše sovjetske republike Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Kako je invazija počela i s bjeloruskog teritorija, zapad je uz Moskvu sankcionirao i Minsk. U nedjelju je bjeloruska vlada objavila da je država zbog uvedenih sankcija izgubila između 16 i 18 milijardi dolara.

U Estoniji i Litvi otpočele su velike vježbe NATO saveza, koje su planirane već mjesecima. Vježba u Estoniji kodnog imena Jež sudjeluje 14.000 vojnika iz 14 zemalja članica NATO.

Kanada je Ukrajini ponudila pomoć u prijevozu žita brodovima iz europskih luka. Žito zbog gladi trebaju Egipat, Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje afričke zemlje.

Istočno bojište

Ukrajina se u ponedjeljak priprema za novi ruski napad u Donbasu, dok Kijev tvrdi da je protunapad njihove vojske oko Harkiva dobio zamah, a prvi bataljun ukrajinskih snaga stigao je na rusku granicu.

– Spremamo se za nove pokušaje Rusije da napadne Donbas. Okupatori još uvijek ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana ‘specijalna operacija’ već propala, rekao je predsjednik Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Karta koju je objavio američki Institut za proučavanje rata prikazuje rusko napredovanje oko Izjuma, Kostjantinovke. U regijama Luhansk i Donjeck nastavljaju se borbe uz bojišnicu koja se proteže nekoliko stotina kilometara. Najžešće borbe se odvijaju oko industrijskih gradova u Luhansku i ruralnim područjima sjeverno od grada Slovjansk u Donjecku.

Južno bojište

Branitelji u čeličani u Mariupolju ne popuštaju, borbe se vode i dalje kao i napadi ruskih snaga.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je postiglo dogovor s Ukrajinom za evakuaciju ranjenih vojnika iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju. Nema potvrde iz ukrajinske strane.

Državna ruska novinska agencija RIA Novosti izvještava da će, prema uvjetima sporazuma, vojnici koji su trenutno zarobljeni u čeličani biti prebačeni u bolnicu na teritoriju pod ruskom kontrolom, prenosi BBC.

Nitko s ukrajinske strane do sada nije potvrdio izvješća.

U Mariupolju je obnovljena opskrba električnom energijom, a u gradu se obnavlja i vodoopskrba. Opskrba električnom energijom i vodom u Mariupolju je u prekidu od sredine ožujka.

Rusija je priopćila da su njezine snage oborile tri ukrajinska borbena zrakoplova, jedan u blizini Zmijskog otoka u Crnom moru, te u regijama Mikolaiv i Harkiv.

>> Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga u napadu na Ukrajinu, tvrde britanski obavještajci 

Ostavi komentar