Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga u napadu na Ukrajinu, tvrde britanski obavještajci  

Ilustracija: Mir za Ukrajinu

Danas je 81. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je i službeno podnjela zahtjev za ulazak u NATO, očekuje se za koji dan to učini i Švedska, vladajuća stranka Švedske je već donijela odluku o tome. Reakcija Moskve sasvim sigurno neće biti pozitivna.

Očekuje se njihov brz ulazak, odnosno kroz nekoliko mjeseci. Neslaganje Turske rješava se razgovorima, sporno je kurdsko pitanje.

Stav je europske javnosti da je Vladimir Putin sam uveo Rusiju u sankcije zbog rata, te provocirao ulazak Finske i Švedske u NATO,  dok je do Ukrajine stvorio još jače homogeniziranu naciju i neprijatelja. Prema zadnjim informacijama s ratišta, ruske snage ne napreduju u Donbasu. Nakon pobjede Ukrajine na Eurosongu,  ruske snaga napale su branitelje u čeličani u Mariupolju zabranjem fosfornim bombama, a s četiri rakete napadnuto je i područje Lavova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je Zapad objavio “potpuni hibridni rat” protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će on trajati. – Kolektivni Zapad nam je objavio potpuni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će sve to trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti svi bez iznimke. Napori Zapada da izolira Rusiju osuđeni su na propast, rekao je Lavrov, ističući važnost odnosa Rusije s Kinom, Indijom, Alžirom i zaljevskim zemljama.“

Volodimir Zelenski objavio je status na Facebooku nakon pobjede benda Kalush na Euroviziji.  “Naša hrabrost impresionira svijet, naša glazba osvaja Europu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije. Po treći put u svojoj povijesti. I vjerujem – ne posljednji. Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju.“

Britansko ministarstvo obrane u svojem najnovijem izvješću o ratu u Ukrajini tvrdi da je vrlo vjerojatno  da je Rusija izgubila jednu trećinu kopnenih snaga koje je koristila u invaziji na Ukrajinu te da je ruska ofanziva u Donbasu izgubila zamah. Smatra se da rsuek snage imaju slab moral i da neće ubrzati svoje napredovanje u slijedećih 30 dana.

Traže se načini za izvoz žita iz Ukrajine, o tome su razgovarali ministri vanjskih poslova Ukrajine i Amerike, Dmitro Kuleba i Antzony Blinken. Dogovorena je bliska suradnja, zbog dostave oružja  i zbog izvoza žitarica.

Ukrajina je razmjestila svoje nove američke haubice M-777 na prve crte bojišnice.  Američko veleposlanstvo u Kijevu priopćilo je da je dostavljeno 89 haubica od planiranih 90..

Istočno bojište

Ukrajinske snage pokrenule su protuofanzivu kod Izjuma gdje su najjače ruske snage koje nastoje zaobići ukrajinsku obranu i krenuti prema ukrajinskom Slavjansku. Tako je bilo do ukrajinskog protunapada, prema prvim neprovjerenim izvješćima, borbe su žestoke no za sada nema službenih vijesti o stanju na tom djelu bojišta.

Južno bojište

11:30 – Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju.

“Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal”, napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu. On je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu. Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: “Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstal”, a engleski dio: “Pomozite Mariupolju – Pomozite Azovstalu sada” uz datum 14. svibnja.

Kako javlja  Kyiv Independent u čeličani je oko 600 ranjenih branitelja. Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, bolnim jaucima i neugodnim mirisima.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar