Analiza Hrvatske na SP-u našeg trenera: Možemo i do finala, ali knock-out faza je surova!

Dugogodišnji uspješni trener pionira u čakovečkoj školi nogometa Međimurje, Mario Šarić ovih dana posebno je sretan i ponosan zbog dvije stvari. Njegovi stariji pioniri, generacija 2003. godište plasirala se u Prvu HNL gdje će se od jeseni sučeliti s najboljim hrvatskim klubovima Dinamu, Hajduku, Osijeku, Rijeci.., kao i susjednom Varaždinu i Slaven Belupu . Ono što treba posebno naglasiti da je pred dvije godine čitava jedna generacija tog godišta otišla iz škole nogometa u prije nabrojane klubove. Time je taj rezultat i uspjeh čakovečkih pionira tim veći.

Izbornik Zlatko Dalić
Izbornik Zlatko Dalić

Osim toga i rezultati hrvatske reprezentacije razgalili su Marija Šarića vrsnog trenera mlađih kategorija koji prati dobre prezentacije naše repke.
– Već nakon kvalifikacijskih utakmica protiv Grčke vidjelo se da je izbornik Dalić unio neke promjene koje su bile itekako potrebne našoj reprezentaciji, što se očitovalo dobrom igrom i plasmanom naše reprezentacije na SP. Nakon svega što se događalo u finišu kvalifikacija trebamo biti zadovoljni što smo se uopće i plasirali te nastavili niz nastupa na velikim natjecanjima, što je za našu zemlju bez obzira na mnoge nogometne talente veliki uspjeh. Nakon što smo osigurali nastup na SP naravno da se počinje buditi i nada da bi ova sjajna generacija konačno mogla napraviti neki zapaženi rezultat. Osobno sam vjerovao da Hrvatska može osvojiti prvo mjesto u skupini, iako su neki počeli sumnjati u našu reprezentaciju nakon one provjere protiv Senegalaca u Osijeku. Izbornik Dalić odlično je detektirao probleme i nedostatke u našoj momčadi i posložio je na najbolji mogući način, što je na kraju i vidljivo iz rezultata – rekao je u uvodu ove analize.

Prvu utakmicu s Nigerijom otvorili smo na najbolji mogući način.

– S obzirom da su prve utakmice uvijek u pravilu najteže, što je vidljivo i iz rezultata nekih favoriziranih momčadi, zadovoljan sam na koji način smo otvorili SP. Smatram da smo kontrolirali igru tijekom cijelog susreta i strpljivo tražili svoju prilike koje smo ruku na srce uz pomoć Nigerijaca i iskoristili, ali to i je odlika velikih momčadi. Valja napomenuti da je naša zadnja linija odigrala odličnu utakmicu, što budi još veći optimizam, obzirom da smo tu imali najviše sumnji i upitnika – nastavio je Šarić.

Poslije sigurne pobjede slijedila je neugodna Argentina s Messijem: – Utakmica protiv Argentine je bila melem za oči svakog hrvatskog navijača, jer dobiti dvostruke svjetske prvake rezultatom od 3:0 nije mala stvar. Iako smo u utakmicu ušli sa previše respekta, što je vrijeme prolazilo sve više i više smo se oslobađali pritiska i bili sve opasniji po gol Argentinaca. Ono što je najbitnije je to da smo praktički neutralizirali Messia, a bez obzira što je Argentina reprezentacija sa mnogo odličnih pojedinaca bez njegovog doprinosa ta momčad je ipak dosta slabija. To je u biti i njihov najveći problem, jer njihovi rezultati u zadnje vrijeme previše ovise o jednom igraču. Iako je na kraju ta utakmica završila uvjerljivim rezultatom, trebamo biti svjesni da do njega nismo došli lako. Naprotiv, Argentinci su također imali nekoliko dobrih prilika koje na našu sreću nisu iskoristili. Zato je važno da ostanemo na zemlji i ne stvaramo nepotrebnu euforiju, jer ona nam kroz povijest, gledajući sve momčadske sportove, nije donijela ništa dobroga – stručno je prokomentirao  Šarić.

Hrvatska na SP-u u Rusiji
Hrvatska sjajno igra na SP-u Rusiji

Izbornik Dalić protiv Islanda postavio je devet novih igrača, ali svejedno smo stigli do nove pobjede. Sada ispada da je taj potez bio odličan, mnogi “pametni” govore nakon Islanda da nije trebalo forsirati Modrića. – Smatram da izbornik ima najbolji uvid u stanje svojih igrača tako da je o tome bespotrebno govoriti. Prvenstvo je naporno i dugo, i normalno je da treba razmišljati i o oporavku, ali i o žutim kartonima koji prijete nekim našim igračima. S druge strane i igrači s klupe trebaju malo osjetiti ovo SP jer nikad se ne zna kada će koji igrač trebati uskočiti i dati svoj doprinos, a ne bi bilo baš dobro da prve minute SP zaigraju tamo negdje u četvrtfinalu i to u odlučujućim trenucima utakmice – objasnio je Šarić.

Cijeli svijet sada nas vidi kao jednog od glavnog favorita koji bi mogao otići do kraja.

– Ova reprezentacija sa stručnim stožerom spremna je učiniti velike stvari na ovom Svjetskom prvenstvu, no natjecanje u knockout fazi je surovo. Praktički nemate pravo na loš dan i svaka najmanja pogreška može vas udaljiti s daljnjeg natjecanja. Osobno vjerujem da možemo do finala, no kao trener i sportaš svjestan sam činjenice da se za rezultat ponekad treba pitati i protivnika. Mi Hrvati uvijek imamo prevelika očekivanja, kada pobjeđujemo onda smo euforični, a kada izgubimo krivi su svi, od igrača do saveza. Gotovo nikada za poraz ne krivimo protivnika. – završio je analizu Mario Šarić.

(md, foto: Facebook i HNS)

Kako Međimurci navijaju za Hrvatsku u dalekoj Rusiji pogledajte ovdje.

Veliku fotogaleriju navijačke atmosfere u Čakovcu pogledajte ovdje.

Imamo fotografije navijačke groznice u Međimurju i tamo gdje su naši međimurski navijači koju možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE