3.2 C
Čakovec
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Tomislav Vrbanec: Koji je rok trajanja parfema?

Postoji li određeni rok trajanja parfema? Ako postoji, kako možemo znati je li parfem siguran za korištenje?

Ne tako davno u parfemskim krugovima počelo se postavljati pitanje oko roka trajanja parfema. Zaključci su bili svakojaki, a jedno kaže zakon, a drugo praksa. Čega se onda držati?

Vrlo često me znaju pitati koji je rok trajanja parfema. Nedavno sam dobio upit jednog zaljubljenika u parfeme da je pronašao novo zapakiran parfem star 8 godina i pitao me je li on još uvijek dobar.

Što kaže praksa?

Vrlo često ljudi znaju koristiti jedno vrijeme neki parfem i onda ga spremiti negdje i zaboraviti na njega. Nakon nekoliko godina on se opet nađe u njihovim rukama i pitaju se mogu li ga koristiti ponovo?

I tu kreću pitanja… U praksi ako parfem nije promijenio miris, boju i konzistenciju realno bi se mogao koristiti. Međutim problem nastaje oko onog što ne vidimo golim okom, a to su molekule odnosno određeni alergeni koji se nalaze u samom sastavu parfema.

Osobno nisam imao loših iskustava s korištenjem parfema koji su bili stari i po nekoliko godina, ali uvijek sam najprije isprobao parfem na jednom malom dijelu kože čisto da vidim hoće li se pojaviti bilo kakva reakcija na koži.

Svakako preporučujem da i vi učinite isto, ako želite biti sigurni da će vaša koža biti „sigurna“.

Što kažu Propisi?

Hrvatska je članica Europske Unije i prema toma svi proizvođači kozmetičkih proizvoda u koje spadaju i parfemi moraju se držati Uredbi koje nalaže EU. U nastavku vam donosim tekst što kaže Zakon:

“Najkraći rok trajanja mora biti jasno naznačen i sastavljen od mjeseca i godine ili dana, mjeseca i godine tim redom. Po potrebi se taj podatak dopunjava uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi se moglo zajamčiti navedeno trajanje.

Navođenje najkraćeg roka trajanja nije obvezno za kozmetičke proizvode s najkraćim rokom trajanja duljim od 30 mjeseci. Za takve je proizvode potrebno navesti razdoblje nakon otvaranja do isteka kojega je proizvod siguran i potrošač ga može koristiti bez ikoje opasnosti. Ti se podaci označavaju, uz iznimku slučajeva u kojima pojam trajanja nakon otvaranja proizvoda nije bitan, putem simbola iz točke 2. Priloga VII. (OTVORENA POSUDICA), iza kojeg slijedi razdoblje trajanja (u mjesecima i/ili godinama);…”

Dakle, kao što i sami možete pročitati parfemi prema Zakonu imaju rok trajanja dulji od 30 mjeseci. Upravo iz tog razloga na ambalaži se stavlja otvorena posudica koja daje kupcu na znanje da je rok trajanja parfema zapravo 36 mjeseci od otvaranja.

Želim vam ugodnu i mirisnu pustolovinu.

Vaš parfumer, Tomek!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,691SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE