Maša Hrustek Sobočan promaknuta u najviši stupanj stručnog zvanja

Međimurske ljubitelje muzeja obradovala je vijest o promaknuću ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec Maše Hrustek Sobočan.
Šturo Rješenje o promaknuću Ministarstva kulture, odnosno Hrvatskog muzejskog vijeća, kaže kako je Maša Hrustek Sobočan, profesorica umjetnosti, ruskog jezika i književnosti te diplomirani povjesničar umjetnosti i rusist, dosadašnja viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec, ispunila uvjete iz tog i tog članka, tog i tog pravilnika te da joj se dodjeljuje zvanje – muzejski savjetnik.
Za nekoga tko ne poznaje Mašu mogao bi po ovom birokratski sročenom Rješenju zaključiti kako je riječ o uobičajenoj proceduri Hrvatskog muzejskog vijeća po kojoj svaki muzejski djelatnik nakon određenog protoka vremena stječe više zvanje (kustos, viši kustos, muzejski savjetnik), no to baš i ne bi bilo sasvim točno. Naime, Ministartsvo kulture preko Hrvatskog muzejskog vijeća i te kako prati i vrednuje rad muzejskih djelatnika pa rješenja o promaknućima donosi isključivo na osnovu rezultata rada.
A u slučaju Maše Hrustek Sobočan, Rješenju Ministarstva kulture i medija mogla bi se pridodati važna činjenica da je spomenuto zvanje dobila puno „prije reda“. Naime, nakon dobivanja zvanja „viši kustos“, do najvišeg ranga stručnog zvanja u muzejskoj struci (muzejski savjetnik) čeka se najmanje deset godina, a Maša ga je stekla već nakon sedam. Riječ je o tome da viši kustos za promaknuće u muzejskog savjetnika mora skupiti barem 500 bodova, no skupi li više od toga, može biti promaknut i prije isteka zadanog roka.
Pa kad već spominjemo kriterije, onda valja kazati kako je Maša strpljivim i marljivim radom skupila gotovo 1900 bodova, što su djelatnici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zagrebu i te kako zapazili. Dakle, iza njezina rada stoje desetci izložbi i projekata u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Bilo bi ih suvišno pojedinačno nabrajati, pa spomenimo barem neke: autorica je 13 odrađenih izložbi (tematskih i likovnih), stručni suradnik na još 2 tematske povijesne izložbe, radila je na 5 većih projekta – od toga 4 projekta financiranih iz EU fondova, autorica 6 stručnih i 40-tak publicističkih članaka s temama iz muzejske struke.
Osim toga vodi sve zaštitne i obrtničke radove na palači Starog grada, a kao ravnateljica vodi poslovanje muzeja, organizira događanja, promovira muzej i konstantno se trudi modernizirati muzejske programe te približiti muzej novoj publici – stoji na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE