Kraj Varaždina niče najveći podatkovni centar u Hrvatskoj, a grade ga – Međimurci

Pokraj Varaždina do rujna će niknuti objekt kakvog još nije bilo u ovom dijelu Hrvatske. Riječ je o podatkovnom centru (engl. data center) DC North koji će kapacitetima i sigurnošću nadmašiti sve dosadašnje, točnije tri koji su smješteni u Zagrebu i pokraj njega.

Podatkovni centri moraju imati sigurnost u nivou baze NATO-a i izdržati potrese magnitude i od 9 stupnjeva po Richteru, a bez struje smije ostati 1,6 sati godišnje. Dakle, riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, možda ne toliko u tehnološkom smislu, koliko po pitanju kvalitete. Zbog toga je još i zanimljivije što građevinske radove izvodi poznata međimurska građevinska tvrtka Međimurje PMP. 

Detalje o konstrukciji rekao nam je Darko Pintarić, direktor DC Northa:

– Investicija se odvija u dvjema fazama. S prvom fazom u vrijednosti od 17 milijuna eura planiramo biti gotovi do kraja rujna ove godine, kad bi trebali biti pušteni u pogon i prve tri sobe za servere. Ona obuhvaća sve građevinske radove s popratnom energetskom, podatkovnom i komunalnom infrastrukturom, servisni i nadzorni prostori te ostale popratne prostorije za najveću razinu komfora naših korisnika.

Druga faza će se odvijati u tri do pet godina, a obuhvaća otvaranje dodatnih soba do kada namjeravamo otvoriti dodatne prostore podatkovnih centara, već o potrebama i potražnje tržišta. U toj drugoj fazi predviđeno je otvaranje još triju soba pa bi ih bilo ukupno šest.

mišo šegović
Mišo Šegović, voditelj gradilišta Međimurje PMP-a sa svojim radnicima

Na naše pitanje hoće li se moći održati rokovi izgradnje, Pintarić kaže: – Nemamo izbora, jer rokovi su ugovoreni. Već su sada obećani prostori međunarodnim operaterima Tiera 1, zatim oprema za infrastrukturu Cratis Clouda i njihovih korisnika te korisnika koji su najavili korištenje uslugama DC Northa.

Zbog toga nam je i kod odabira izvođača i dobavljača opreme bilo bitno da nam daju jasne garancije uspješne realizacije rokova izgradnje te dobave postavljanja opreme. Danas je sasvim jasno da nismo pogriješili s odabirom čak dviju međimurskih firmi: Međimurje PMP te Elektroinstalateri d.o.o., uz naš varaždinski Marlex d.o.o. te zagrebački Zlaring d.o.o. jer radovi napreduju prema rokovima. Suradnja je izvrsna i odnos s izvođačima je takoreći partnerski, rekao je Darko Pintarić.

DC North smjestio se na varaždinsku jugozapadnu zaobilaznicu gdje će niknuti objekt od 2 tisuće kvadratnih metara IT prostora i koji će trebati 4 MW električne snage. Osnivač DC Northa je informatičko poduzeće Cratis d.o.o. sa sjedištem u Varaždinskim Toplicama, koje se već bavi cloud uslugama i među najjačim je hrvatskim igračima u toj branši. Parcelu od 12 tisuća kvadrata kupili su od Grada Varaždina, koji im je zbog veličine investicije smanjio komunalni doprinos za 30 posto i na pola im umanjio komunalnu naknadu za sljedeće tri godine.

Zbog čega su izabrali baš tu lokaciju, objasnio je Pintarić: – U Hrvatskoj je nekoliko podatkovnih centara i svi su smještenu u Zagrebu i oko njega. Već iz samih sigurnosnih razloga potreban je centar koji bi bio sekundarna lokacija Zagrebu. Pozicija je idealna i zbog toga jer je Varaždin na sjecištu nekoliko važnih internacionalnih optičkih podatkovnih linija koje tuda iz Slovenije, Austrije i Mađarske ulaze u Hrvatsku, a s druge strane optički je povezan sa Zagrebom. Smješteni smo dovoljno daleko od Zagreba, a prometno opet izvrsno povezani. Energetski je opremljeno, nije naplavno, a i sigurnije je kao potresno područje od zagrebačkog, iako DC North može izdržati potres od čak 9 stupnjeva po Richteru. Drugim riječima, lokacija je takoreći idealna.

Darko Pintarić,
Darko Pintarić, direktor podatkovnog centra DC North

Certifikat Tier 3 

DC North zadovoljava visoki nivo certifikacije Tier 3 datacentra, što znači visoki stupanj redundatnosti, izdržljivosti i kapaciteta. Sustavi Tier 3 predviđeni su za pohranu podataka s visokim zahtjevima za sigurnost i dostupnost. Ima više nezavisnih sustava za električnu energiju i hlađenje te nastavlja s radom iako dođe do kvarova na nekom sustavu. Tier 3 također podrazumijeva da su podaci u podatkovnom centru zaštićeni od gubitaka.

Ispunjavanjem zahtjeva certifikacije Tier 3 od Uptime Instituta Varaždin ušao je na svjetsku digitalnu mapu Uptime Instituta, što je u informatičkom biznisu veliki uspjeh i promocija za DC North.

 Međimurje PMP

Koristimo se betonom s tehnologijom samozacjeljivanja

U ovaj kvalitetom zahtjevan i u rokove zapet projekt usudila se upustiti tvrtka Međimurje PMP pa smo htjeli saznati ima li kakvih razlika u odnosu na druge projekte.

DC North nam je, iako nije najveći, apsolutno jedan od najzanimljivijih projekata koje smo radili posljednjih godina i to prvenstveno zbog specifičnosti cjelokupnog projekta. Jer ovdje ne razgovaramo o klasičnoj industrijskoj, proizvodnoj hali koju treba podići iz temelja, nego o objektu koji mora zadovoljavati najviše sigurnosne standarde propisane u svjetskim okvirima, objektu koji će biti najveći takve namjene u Hrvatskoj i koji se dotiče IT sektora koji je općenito najbržerastući i na svjetskoj sceni, rekao nam je direktor Međimurje PMP-a Božidar Žvorc.

božidar žvorc
Božidar Žvorc, direktor Međimurje PMP-a

Kada se, poput nas u Međimurje PMP-u, u svojoj srži bavite AB montažnom konstrukcijom, onda ste ponosni dok radite objekt u kojem upravo ta vaša konstrukcija mora zadovoljavati takve standarde, a posebno po pitanju otpornosti na potrese te stabilnosti konstrukcije. Time samo potvrđujemo kako smo ipak na ovom području sjevera Hrvatske apsolutni lideri u proizvodnji predgotovljenih betonskih elemenata jer nijedan investitor ne želi projekt od 100 milijuna kuna prepustiti najnižoj ponudi i “placnom“ pregovaranju, nego traži poštovanje rokova i zadovoljavanje svakog pojedinog posebnog zahtjeva kojih je puno i koji nisu mali. S druge strane, sve to skupa pokazuje i kako smo spremni otvoriti neke nove stranice u našem radu poput korištenja novim tehnologijama kojima se rijetko koriste, odnosno koriste se u posebnim prilikama i projektima. Tako ćemo primjenjivati tzv. tehnologiju samozacjeljivanja pukotina na betonskoj konstrukciji kojom se daje maksimalna sigurnost objektu kada je u pitanju hidroizolacija. Inače takva je tehnologija u primjeni npr. kod modernih hidrocentrala i smatramo kako to govori samo za sebe.

Opet, naš su apsolutni izazov dupli, računalni podovi koji su i jedna od najsloženijih točaka same zgrade. Takvi elementi zahtijevaju upravo specifično znanje kojim se želimo dodatno pozicionirati i potvrditi kvalitetu naših ljudi, na koje smo posebno ponosni.

Zato, kada ugovorite jedan ovakav posao, jednu pravu modernu IT apoteku, to je priznanje svemu što ste do sada radili, svemu što radite, ali i priznanje vašim ljudima i know howu o kojem ipak premalo govorimo. Na kraju krajeva, nitko ne uspijeva preživjeti od stare slave, nitko ne može živjeti na prošlosti pa tako niti međimurski građevinski sektor koji mora sam sebi otvarati nova područja djelovanja i dokazivanja. Jer danas je to data centar u Varaždinu, a s takvom referencom će to sutra biti u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru… I mi smo ponosni što ćemo biti jedni od rijetkih na ovim prostorima koji će nositi tu referencu i koji će moći reći ne da samo mi to možemo nego mi smo to već napravili.

data centar
Masa armature štitit će u budućnosti vrlo važne podatke

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE