0.6 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Platana u Nedelišću zasađena u vrijeme Napoleona, a zaštićena je već 60 godina

Platana u Nedelišću prvi je zaštićeni prirodni objekt u našoj županiji. Prije 60 godina proglašena je spomenikom parkovne arhitekture, pa je ta značajna obljetnica bila poticaj za proglašenje ove godine Godinom platane. 

Kako su otkrili iz Međimurske prirode, na svečanosti u Nedelišću povodom 60 godina zaštite prirode u Međimurju, utvrđeno je da je platana stara 213 godina, što se poklapa s nekadašnjim teorijama da su ju zasadili u Napoleonovo doba. Dosad se uglavnom baratalo s brojkom od 300 godina starosti.

–  Naša platana, popularno zvana birov hrast, simbol je našeg mjesta i cijelog Nedelišća. Ona je ukras mjesta i pruža duboku hladovinu ispod svojih širokih grana. Kako je upravljanje zaštićenim područjem kontinuirani proces, svjesni smo važnosti zaštite i očuvanja ovoga vrijednoga prirodnog resursa. Platana ima ekološku, ekonomsku i društvenu vrijednost za našu općinu. Ona ima sve veću ulogu u razvoju održivog turizma našega kraja. Važna je i zbog mogućnosti edukacije mladih generacija i doprinosi ekološkoj osviještenosti stanovništva. Prostor oko platane je u središtu mjesta i pruža mogućnost za okupljanja, priredbe i društvena događanja mještana.

S obzirom na to da je naša platana dobro održavana i u iznimnoj je biološkoj kondiciji, stručnjaci joj predviđaju dugi životni vijek. To nas obvezuje da ju i dalje njegujemo i razvijamo kako bi i buduće generacije uživale u njoj, rekao je o važnosti platane u Nedelišću načelnik Nikola Novak. 

Važnost platane u Nedelišću nije samo u činjenici što je prvi zaštićeni objekt prirode na području Međimurske županije već i u tome što je mjesto susreta i druženja mještana općine. Nalazi se u blizini osnovne škole i dječjeg vrtića, pa su djeca njezini svakodnevni „korisnici“, a ispod nje odvija se svečarski život u adventske dane, rekla je Sara Srša, urbana šumarka u Međimurskoj prirodi. 

Starije generacije igrale su se ispod nje u mladim danima, a danas je svima poznata kao „debelo drevo“. Impozantnih je dimenzija debla i krošnje što ju svrstava u jednu od najvećih platana u Hrvatskoj. Da bi takva i ostala, potrebno je njegovati ju. Općina Nedelišće je 2019. izdvojila značajna sredstva za zaštitu njezina zdravlja. Orezane su joj grane, sidrena joj je krošnja, a sve s ciljem produžetka njezina životnog vijeka. Dobrog je zdravstvenog stanja i sigurno će poživjeti još mnogo godina. Također, ona je početna točka suvremenih istraživanja. Prvo je stablo u Međimurskoj županiji koje nije orezano klasičnim metodama, već modernim arborističkim pristupom. Upotrebljavani su uređaji poput rezistografa te alat Presslerovo svrdlo za procjenu starosti stabla. Platana je prvo stablo u Međimurju kojem je starost uvelike precizno procijenjena metodom brojanja godova.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Susjed unesrećenog na mjestu nesreće

Tragedija u Orehovici

Čakovečka špica 9.12.2023.

Čakovečka špica 9.12.2023.

Ovo je potpuno nova Toyota Camry

Moto Mrazevi u Čakovcu 2023

Moto Mrazevi brundali Čakovcem