22.2 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Marin iz Gornjeg Mihaljevca jedini je Međimurec na Državnom natjecanju iz astronomije

Marin Branda, učenik 6. a razreda Osnovne škole Gornji Mihaljevec, već drugo godinu zaredom jedini je predstavnik Međimurske županije na Državnom natjecanju iz astronomije.

Natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a održava se na tri razine: školskoj, županijskoj i državnoj razini. Da bi se došlo do državne razine potrebno je pokazati što bolje znanje u pisanom ispitu znanja na školskoj razini i plasirati na županijsku na kojoj se opet rješava pisani ispit znanja.

Učenici koji se plasiraju na državnu razinu, trebaju izraditi i istraživački rad, odnosno pisani rad u kojem se opisuje istraživanje koje je učenik proveo, predstaviti taj rad stručnoj komisiji, odgovoriti na njihova pitanja, ali i opet pokazati svoje znanje u pisanom ispitu znanja.

Marin od 2021. godine stječe znanja iz područja astronomije kao polaznik Centra izvrsnosti iz astronomije u Varaždinskoj županiji gdje svake subote prijepodne s još desetak učenika petih i šestih iz Varaždinske županije i mentoricom Milicom Zabčić, prof. otkriva tajne svemira.
Školska razina natjecanja provodi se u njegovoj školi, OŠ Gornji Mihaljevec, a s obzirom na to da je jedini natjecatelj u astronomiji s područja naše županije, županijskom natjecanju pristupa u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu.

U prošloj je školskoj godini na Državnom natjecanju koje je održano u Đurđevcu kao jedini
predstavnik Međimurske županije osvojio visoko 4. mjesto u konkurenciji petih razreda, a u školskoj godini 2022./2023. na Državnom natjecanju koje je održano u Makarskoj opet je bio jedini Međimurec.

Predstavio se istraživačkim radom Usporedba sjaja galaksija i osvojio 8. mjesto u
konkurenciji 13 učenika šestih razreda Republike Hrvatske. Želimo mu da i dalje uživa u otkrivanju tajni svemira te da mu pogled i dalje bude usmjeren prema – zvijezdama!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE