6.4 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Marginalci su najgledaniji film, a Kerekeši za njega od HAVC-a nisu dobili ni kune

U manje od mjesec dana, čak 35 000 ljudi pogledalo je film Marginalci. Ljubomir i Jan Kerekeš kažu da su ih iz HAVC-a odbili čak tri puta, a za film nisu dobili ni kune. Na natječaje su se uredno prijavljivali, a odbijeni su bez pravog objašnjenja.

Brojka od 35.000 gledatelja filma ‘’Marginalci’’ u manje od mjesec dana od premijere zaista je impresivna. Još je impresivnije kad se kaže da Hrvatski audiovizualni centar u taj film nije uložio ni kunu, unatoč tome što su producenti prijavljivali film na razne natječaje, i to tri puta. Ljubomir Kerekeš, redatelj, scenarist, producent i glavna ulogu u filmu ‘’Marginalci’’, kao i njegov sin Jan Kerekeš, glavni producent i glumac u filmu, ne znaju razloge zašto je i taj njihov drugi film ostao bez kune od HAVC-a, ali kažu da ih to nije i neće obeshrabriti da i dalje rade filmove, ali i predstave Kerekesh teatra u sklopu kojeg danas ‘’živi’’ čak 14 predstava – piše Nacional.

Marginalci kao ideja tinjali su još i prije prvog filma “Ufuraj se i pukni” iz 2019. godine. Film je zapravo nastao iz predstave ‘Skupština’, za koju sam tekst napisao još 2003., a film je, evo, došao nakon skoro 20 godina. To je, dakle, jedna poveznica u trajanju od dvadeset godina u rješavanju ničega. Sve je u ‘leru’, niti u prvu ni u drugu brzinu, bliže je ‘rikvercu’. Dakle, iz ‘Skupštine’ su nastali ‘Marginalci’ u kojima smo obogatili priču, zapravo obuhvativši jednu drugu dimenziju društvene margine u smislu nedogađanja, ako tako mogu reći.

Jan Kerekeš dodaje da oni, očito, ne znaju dobiti novac od HAVC-a jer su dvaput odbijeni za prvi film i tri puta za ‘’Marginalce’’, dakle pet puta su ih odbili. No znaju napraviti promociju, što mnogi u Hrvatskoj ne rade:

 – Postavljam si svakodnevno pitanje – objavljujući desetak objava na društvenim mrežama svakog dana – što bismo mi mogli napraviti za promociju da dobijemo novac? Kako objasniti tu odbijenicu? Teško. Ako je jedan od kriterija gledanost, što bi svakako trebalo biti, to je u slučaju ‘Marginalaca’ bila očita kriva procjena. ‘Marginalci’ su u ovom trenutku najgledaniji hrvatski film, a HAVC ga nijednom riječju ne spominje već gotovo mjesec dana.

– Nisam od jučer, snimao sam brojne filmove i serije, ali moram reći da u HAVC-u apsolutno postoji jedan lobi koji funkcionira unutar sebe, ali nije mi jasno da gledanost jednog filma nema nikakvog utjecaja na to da budete konkurentni za neki budući projekt. Eventualno se može dogoditi da netko iz tog lobija tko je imao dobru gledanost, prije uđe u krug onih koji dobiju novac za idući projekt. Izvan tog kruga je teško. Gotovo nemoguće. Da ne spominjem razloge odbijanja, ako ih tako mogu nazvati, to je zapravo gomila gluposti – dodaje Ljubomir Kerekeš.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE