15.2 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Goričan: 24. rujna ne propustite manifestaciju Kaj su jeli naši stari

Ove subote 24. rujna 2022. godine u Goričanu na Šuderici održava se manifestacija Kulturna baština općine Goričan – kaj su jeli naši stari u organizaciji Općine Goričan.

U sklopu manifestacije održati će se Starinska brotva kuruze u organizaciji udruge sportske rekreacije Sport za sve na kojoj će se imati prilike uživo vidjeti kako je berba kukuruza izgledala nekad. Sve počinje rano ujutro u 8 sati međimurskim pranjem usta, domaćim međimurskim zojtrekom, vrući cvirki, kruzni žgonci, boci s truskovima, kosana mast, kruzni kruh. 

Slijedi odlazak na polje domaće kruze konjima i kolima, žetva kurzinja, vezanje snopova, branje kruze i dovoz natrag na Šudericu. Nakon toga prikazati će se tradicijsko ljuštenje i spremanje ljuščija za pletenje cekera te poseban gastronomski doživljaj – ručno rezanje pršuta. Moći će se razgledati izložba cekera i ukrasa od ljuščija a nastupiti će i djeca KUD-a Donji Vidovec s prikazom starinskih igara. Kroz program će vas voditi i dobro zabavljati poznati Gruntovčani i puhački bend Boemi.

Održati će se i prvenstvo svijeta u ružđenju kruze a za najbrže su osigurane nagrade.

Nakon uprizorenja ovog starinskog običaja, Općinom Goričan, članicom Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, proširiti će se mirisi jela od ekološki uzgojenih proizvoda koji će se spravljati u sklopu ove turističke i kulinarske manifestacije prekograničnog programa Hrvatska – Mađarska, a manifestacija je sufinancirana od strane Europske unije. Od 12 sati slijedi zajednički ručak i besplatna degustacija jela koja su jeli naši stari. Naime, udruge iz Goričana za sve prisutne pripremiti će fina autohtona međimurska jela i prisjetiti se predivnog okusa ukusne hrane koja je bila redovito na jelovniku naših baka i djedova.

U 15 sati očekuje se nastup Kerekesh Teatra sa svojom predstavom Ja, trudnica koji će vjerujemo sve nasmijati do suza. Ulaz je besplatan.

Ovo je manifestacija osmišljena na način da povezuje ljude stoga pozivamo sve mještane da je posjete, dobro se zabave i na taj način pridonesu očuvanju tradicije, kulturne baštine i običaja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE