Tijana Tkalčec uspješno izvela najteži preskok u karijeri na Svjetskom kupu u Osijeku

Tijana Tkalčec
Tijana Tkalčec

Tijana Tkalčec uspješno je izvela najteži preskok u karijeri na natjecanju Svjetskog gimnastičkog kupa koji se održava u Osijeku. Iako nije bila u pitanju savršena izvedba, zbog čega je bila zadovoljna, ali kao i uvijek i samokritična, nakon završetka natjecanja, najbolja međimurska gimnastičarka može biti zadovoljna s nastupom, jer je po prvi put uspješno izvela preskok koji donosi mogućnost kada se isti “ukopa”, za puno veću ocjenu nego su one bile za dosadašnje izvedbe.

Pokazala je to i ocjena u Osijeku koja je u finalu za taj skok bila 13.100, a za čistu izvedbu ona možete biti čak 1,3 boda veća, što donosi mogućnost borbe za medalje ne samo na Svjetskom kupu. Jedan od njezinih trenera Mario Vukoja najavio je da će osim na ovom skoku raditi i na pojačanju polazne ocjene za drugi sa čime bi Tijana postala do kraja konkurentna svjetskoj gimnastičkoj eliti na ovoj spravi.

– Ocjene danas su bile nešto niže nego što sam navikla, ali radila sam novi skok koji još nije dovoljno uvježban – još trebam iskustva s njim na natjecanjima kako bih ga uvježbala kako treba i kako bi ocjene bile više. Po povratku u Čakovec i na trening u NGC Aton u Nedelišću nastavit ću uvježbavati taj skok, jer već u srijedu putujem za Koper i nadam se tamo da ću ga izvesti kako treba i da će to biti dovoljno za finale. Poseban je osjećaj nastupati u našoj zemlji, pred osječkom publikom koja je uistinu divna i navija iz sveg glasa za sve športaše bez obzira iz koje zemlje da dolaze, nakon nastupa u finalu s medijima je podijelila naša Čakovčanka Tijana Tkalčec koja je zauzela već nekako “standardno” peto mjesto u finalu preskoka Svjetskog kupa u gimnastici koji se održava u Osijeku.

Inače, prvog dana finala DOBRO World Cupa Osijek, dvoranom Gradski vrt odzvanjalo je skandiranje „Robi, Robi“. Hrvatski reprezentativac, domaćin i ovogodišnje zaštitno lice osječkog Svjetskog kupa, Robert Seligman, dosanjao je svoj veliki san – uzeo je zlatnu medalju vježbom na konju s hvataljkama!

Nakon prvog mjesta u kvalifikacijama, koje su dale nadu da bi se situacija mogla ponoviti i u subotu, Seligman je mirno i rutinski odradio svoju vježbu u današnjem finalu i s konačnom ocjenom 14.533 uzeo svoje prvo „osječko“ zlato. Nakon 11 godina koliko nastupa u svom rodnom gradu, 2019. godina bila je predodređena za ispunjenje Robertovog velikog sna – stati na najviše postolje u Gradskom vrtu. Iza Roberta su ostali Rus Nikolai Kuksenkov (14,300) i Azerbejdžanac Ivan Tikhonov (14,000).

– Što reći, presretan sam. Dao sam sve od sebe, nisam kalkulirao niti malo. Ovo je moj trenutni maksimum i to odrađujem sada i na treninzima. Kako sam i najavljivao, osjećao sam da bi ove godine mogao pobijediti. Sada kada se to i dogodilo, kao da mi je veliki kamen pao sa srca. Svjestan sam da imam 33 godine i da ću nastupati i boriti se za postolja još par godine, ali bilo bi mi uistinu žao da nisam u svom gradu uzeo zlatnu medalju. Nisam kalkulirao iako je situacija bila poprilično čista do mog nastupa. Moja današnja vježba je bila stvarno dobra, ne mogu si ništa zamjeriti i presretan sam zbog medalje, rekao je Seligman netom nakon uručenja odličja.

 

Ostavi komentar