Šlezak zatražio ostavke Perhoča kao direktora Čakoma i gradonačelnika Kovača

Šlezak
Hrvoje Šlezak

Hrvoje Šlezak predsjednik Hrasta, poslao je priopćenje u kojem “traži hitne i neodgodive ostavke direktora Čakoma Ivice Perhoča i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača zbog ekološke katastrofe prouzročene požarom na odlagalištu otpada u Totovcu”. Evo i ostatka priopćenja kojeg je poslao javnosti:

– Informacije koje su tijekom jučerašnjeg dana izišle na svjetlo dana govore da Čakom koji uredno prikuplja plastiku kao sortirani otpad istu ne zbrinjava na primjeran način, već je balira i odlaže na odlagalištu u Totovcu. Obrazloženje za takav postupak odgovorni pronalaze u navodnoj skupoći adekvatnog zbrinjavanja plastičnog otpada.
Ljudski životi i ljudsko zdravlje, međutim, nemaju cijenu. Jučerašnji događaj zorno pokazuje kako štednja na očuvanju okoliša na kraju postaje najskuplja varijanta. Zar je doista zbog nešto više cijene zbrinjavanja plastike trebalo doći do ovakve ekološke katastrofe? Gorenjem plastike u zrak se ispušta cijeli niz vrlo opasnih i štetnih kancerogenih tvari poput dioksina i furana. Nažalost, stanovnici Međimurja koji su bili izloženi direktnom utjecaju otrovnih plinova u dimu s Totovca u narednom će periodu zasigurno osjetiti posljedice za svoje zdravlje. Neodgovornost čelnih osoba Čakoma i nadređenih u Gradu Čakovcu koji nisu bili u stanju ukalkulirati ljudsko zdravlje u ekonomsku računicu zbrinjavanja otpada moraju hitno podnijeti ostavke.
Istovremeno, od nadležnih institucija tražimo da ispitaju i kaznenu odgovornost za navedeni događaj. Ovakva ekološka katastrofa ne može i ne smije proći bez punog preuzimanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih za ugrožavanje zdravlja velikog broja stanovnika Međimurja.

Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice Hrasta

Ostavi komentar