Suncokretovo ulje najskuplje u povijesti, a mast je postala ‘vruća roba’ u oglasnicima. Nutricionisti tvrde i da je puno zdraviji izbor

S valom poskupljenja namirnica suncokretovo ulje najskuplje je u svojoj povijesti, što je dovelo do porasta popularnosti masti.

Mast je postala je vruća roba i u oglasnicima. Trenutno 90 prodavača nudi svoju mast od 10 do 20 kuna.

Možda djeluje kao neugledna masa, no vraća se u velikom sjaju. Jeftinija je od ulja, a sve se više koristi i zbog okusa kojeg daje hrani.

“Sasvim su drugi okusi piletine koja se poha na masti, nego na onoj koja se poha u ulju. Ti okusi se ne mogu uspoređivati”, tvrdi Ivan Halapir, vlasnik OPG-a, za RTL.

“Mast se rastopila na vatri, to je duboka masnoća. Meso je išlo u tempuru i poha se u toj dubokoj masnoći. Nju ne smijete previše tjerati vatrom jer se onda hoće pjeniti. To mora ići polako i onda će ona sve svoje okuse prenijeti na meso”, pojašnjava Halapir.

Nutricionisti je uspoređuju s maslinovim uljem

“Ono što je interesantno prokomentirati je da je sastav kiselina svinjske masti puno sličniji maslinovom ulju nego što bi na prvu procijenili ili rekli i to je zapravo taj povoljan, dobar efekt na organizam”, pojašnjava nutricionistkinja Karmen Matković Melki.

Ulje je prije 50 godina gotovo u potpunosti zamijenilo svinjsku mast, no kuhinja naših baka se vraća i da stvar bude bolja doista ispada da je zdrava.

Ali kako svinjske masti baš i nema na policama trgovačkih lanaca, postala je vruća roba na oglasnicima. Trenutno više od 90 prodavača nudi svoju mast, traže od 10 do 20 kuna po kilogramu, što znači da je trenutno puno jeftinija od ulja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE