Najviše djece rađa se u rujnu, a ovaj je datum najpopularniji

Beba, ilustracija
Beba, ilustracija Beba, ilustracija

Božićni i novogodišnji blagdani dani su u godini kad najviše žena ostane u drugom stanju.

Budući da trudnoća u prosjeku traje 38 tjedana ili devet mjeseci, ne iznenađuje da se najviše beba rađa u rujnu.

To je podatak koji se ne mijenja godinama, a ni Hrvatska nije izuzetak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2020. godinu, od 35.845 rođenih beba, njih 3355 došlo je na svijet u rujnu.

Sveučilište Harvard kaže da je najviše ljudi na svijetu rođeno 16. rujna, a američki magazin Time 2017. objavio je da se najviše beba u SAD-u rađa 9. rujna. S druge strane, najviše Hrvata rođendan slavi 22. rujna. Do tog podatka došao je demograf Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je obradio podatke Državnog zavoda za statistiku o točnim datumima porođaja (za živorođenu djecu) tijekom posljednjih dvadeset godina (od 1998. do 2017.).

– Najmanje popularan datum za rađanje (ako izostavimo 29. veljače koji se pojavljuje svake prijestupne godine) prema ovim je podacima Božić, odnosno 25. prosinca. Općenito, datumi na koje se rađa najmanje djece oni su koji padaju na praznike ili blagdane, poput Svih Svetih, Praznika rada i sl. Zasigurno je da liječnici nastoje dogovoriti porod tijekom radnog dana, a porod carskim rezom uglavnom se ne planira praznicima, blagdanima i vikendima”, objasnio je demograf Čipin, piše index.hr.

Ostavi komentar