Optužnica protiv 57-godišnjaka: Svjesno ugrozio stare i teško bolesne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je 24. kolovoza, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona.

Okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je od travnja do listopada 2020. godine u Legradu, u objektu u kojem je neovlašteno pružao uslugu smještaja starih i teško bolesnih osoba, postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te nije primjenjivao odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, svjestan da zbog toga može doći do prenošenja zaraze bolešću COVID-19 kod smještenih osoba, zaposlenika koji o njima brinu i drugih osoba koje s njima dolaze u kontakt i da tako ugrožava njihovo zdravlje.

Tereti ga se da u objektu nije postavio dezinficijense za ruke te nije osigurao korištenje zaštitnih maski i stalnu mogućnost korištenja dezinficijensa, kao i da je, nakon saznanja da je jedna njegova zaposlenica pozitivna na virus SARS-CoV-2, omogućio neograničene kontakte s osobama izvan objekta dvojici korisnika za koje je znao da su bili u kontaktu sa zaraženom zaposlenicom, a jedna od tih osoba je prethodnih dana već pokazala znakove bolesti, pa je bolest COVID-19 potom utvrđena kod obojice korisnika.

Okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je omogućio rodbini korisnice smještaja da ju odvezu u drugi grad bez da ih je prethodno obavijestio o nepovoljnoj epidemiološkoj situaciju u svom objektu i o nužnoj mjeri samoizolacije kod svih korisnika smještaja, a kod te je korisnice kasnije utvrđena bolest COVID 19.

Tereti ga se da je epidemiolozima prikrio ukupni broj i identitet korisnika smještaja i zaposlenika zbog čega je za osam korisnika i dvoje zaposlenika bris, radi testiranja na prisutnost virusa, uzet tek naknadno. Tereti ga se i da je, uslijed njegovog opisanog postupanja, došlo do oboljenja od bolesti COVID-19 kod više korisnika smještaja i troje zaposlenika, dok je zdravlje više korisnika smještaja i zaposlenika, koji su o njima brinuli, bilo ugroženo mogućom zarazom tom bolešću, stoji u priopćenju DORH-a.

Ostavi komentar