Hrvatski Sabor: Zastupnici se skoro potukli, izglasane kazne za nepoštivanje covid-potvrda

Covid potvrda, ilustracija
Covid potvrda, ilustracija

Burno je bilo današnje glasovanje u Hrvatskom Saboru vezano za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, padale su teške riječi, zastupnici su se međusobno vrijeđali, a vrela je situacija dovela gotovo do fizičkog obračuna.

Uoči današnjeg glasanja o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u Saboru se razvila žestoka rasprava u kojoj su opomene predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića upućene oporbenim zastupnicima, uglavnom Mosta i Zeleno-lijevog bloka, pljuštale čim bi netko od njih spomenuo skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o COVID potvrdama ili glasanje dvotrećinskom većinom. Stoga im je svima zbog dobivenih trećih opomena onemogućeno daljnje sudjelovanje u raspravi.

Zastupnici Raspudić i Bulj okomili se na zastupnika Grbina.

„Parazitima pružam ruku suradnje, izađite za govornicu i pozovite građane da se cijepe, pa ćemo ih i mi pozvati da podrže referendum, sram vas bilo!’, vikao je Grbin.

„To reci Milanoviću, kukavico jedna, lipo si piva Thompsonove Čavoglave”, vikali su mu Nikola Grmoja i Miro Bulj, prenosi jutarnji.hr.

Hrvatski sabor, unatoč burnoj raspravi, izmijenio je u danas, 15. prosinca Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se uvode kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima. Čak je 77 zastupnika podržalo promjene, dok je 27 ˝ruku˝ bilo protiv.

Sabor nije podržao zaključak oporbe da se zakon, ali ni druge odluke o ograničavanju slobode i prava građana donose u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom. Zbog toga će se, najavila je Sandra Benčić iz Zeleno lijevog bloka, obratiti Ustavnom sudu i tražiti ocjenu ustavnosti.

Ostavi komentar