Župan Posavec umjesto novca za socijalnu pomoć predlaže vaučere

Matija Posave
Matija Posavec

Kako doznajemo, međimurski župan Matija Posavec kroz Vijeće za prevenciju, poslao je konkretne prijedloge i ponudio rješenja i Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, ministrici Nadi Murganić, ali i državnim institucijama s kojima je prošli mjesec održano niz sastanaka na temu stanja sigurnosti, odnosno nenamjenskog korištenja i trošenja socijalne pomoći.

Kako doznajemo, mjere koje je predložio međimurski župan Posavec su povećanje broja policijskih službenika u PU Međimurskoj, povećanje broja socijalnih radnika u Centru za socijalnu skrb kako bi se svi stanovnici, uključujući i romsku nacionalnu manjinu Međimurja, osjećali  sigurnima. Vezano za nenamjensko trošenja socijalnih naknada koje se isplaćuju u novcu, prijedlog da se isplata vrši putem vaučera što definitivno ne bi smanjilo njihovu vrijednost, već bi se dodatno povećala briga za najranjivije skupine društva, one najmlađe. Novac nenamjenski troši određena skupina društva, a svakako Centar za socijalnu skrb to više ne može strogo kontrolirati što zbog manjka kapaciteta, a prije svega zbog povećane stope kriminaliteta te je s njihove strane pokrenuta inicijativa da ukoliko se utvrdi nenamjensko trošenje novca, da se socijalna pomoć ukine.

Župan i ministrica Murganić
Nedavno je u posjetu Međimurskoj županiji boravila i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić koja je upoznata s konkretnim problemima, a sada je dobila i konkretne prijedloge rješenja

Budući da postoji inicijativa dijela romskih obitelji o životu izvan romskih naselja u drugim dijelovima Republike Hrvatske, jedan od prijedloga jest da im se dodijele prazne nekretnine u vlasništvu RH.

Ovo su samo neke od mjera, kako bi se svi stanovnici Međimurja i dalje osjećali sigurno, a ujedno se pomoglo  romskoj nacionalnoj manjini u što boljoj socijalizaciji i integraciji u društvu. Dakako, Međimurska županija kao jedinica lokalne regionalne samouprave učinila je sve što je u njenoj nadležnosti, međutim odluke moraju biti donesene na nacionalnoj razini, a do konkretnih mjera, Međimurska županija i Župan i dalje će redovito održavati koordinacijske sastanke sa svim zainteresiranima za rješenje ovoga problema.

– Nadamo se da će u što skorije vrijeme doći i do zajedničkog sastanka svih pet nadležnih Ministarstava koja jedina mogu ponuditi jasne, konkretne i brze mjere, poručuju iz Međimurske županije.

Ostavi komentar