13.6 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

Vukojebina je postala “in”: Stare vikendice pretvaraju u apartmane!

Obilazeći mjesta u Svetom Martinu na Muri, posebice u brežuljkastom dijelu općine, ne može se u posljednjih godinu dana ne primijetiti povećan broj privatnih iznajmljivača. Na području općine ukupno imaju 724 ležaja, od čega 634 ležaja otpada na hotel Spa Golfer i apartmane Regina u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin, dok 90 ležaja nude privatni iznajmljivači, kojih trenutno ukupno ima 24. S obzirom na to da ih je pred dvije godine bilo četrnaestak, navedeni podaci upućuju na to da u tom mjestu zaživio trend preuređenja kuća u objekte za iznajmljivanje u turističke svrha.

U tamošnju turističku zajednicu otišli smo kako bismo provjerili kakvo je trenutno stanje sa statistikom, odnosno turističkim pokazateljima. Broj noćenja do 15. rujna ove godine iznosio je 107.322, a prošle godine u isto vrijeme 94.662, što je više za 12.660 noćenja. Što se tiče omjera dolazaka između domaćih i stranih turista, uvijek ima više domaćih turista. U 2018. godini zabilježen je udio od 51,88 posto domaćih te 48,12 posto stranih turista. Tako u Sveti Martin na Muri najčešće navraćaju Slovenci, Mađari, Austrijanci, Poljaci i Nijemci.

Mnogim turistima je Sveti Martin na Muri usputna stanica, to jest točka odmora do neke udaljenije destinacije na našoj Jadranskoj obali. No, s druge strane sve je veći broj onih koji su svoj godišnji odmor odlučili provesti u našoj zelenoj oazi gdje mogu pustiti mozak na pašu i napuniti baterije.

– Može se reći da je turizam spasio od zapuštenosti brežni dio Međimurja. Posljedica je to uređenosti, prije svega katastarske uređenosti, zna se što je čije i ljudi se odlučuju za taj korak. To im je uz redovan posao dodatan izvor zarade – kazao je načelnik Dražen Crnčec u odgovoru na pitanje što je zapravo razlog tako naglog povećanja broja privatnih iznajmljivača u njihovoj općini.

Obitelj Koraj vikendicu prenamijenila za smještaj turista

Među 24 privatnih iznajmljivača u Svetom Martinu na Muri su Ivanka i Stanislav Koraj iz Donjeg Koncovčaka. Vlasnici su vikendice u Gradiščaku koju su pred godinu dana odlučili preurediti i namijeniti je za iznajmljivanje turistima.

Njihova vikendica koja se nalazi samo četiri kilometara od obiteljske kuće zjapila je nekoliko godina prazna. Stari vinograd koji su posjedovali njihovi roditelji “bacili su van”, a s vikendicom nisu znali što učiniti. Pomislili su da bi bila prava šteta da stoji prazna, bez ukućana, i polako propada pa su prihvatili ideju, koju im je u uhu bacio njihov zet Elvin koji se u Istri bavi turizmom i iznajmljivanjem apartmana.  

Vikendica se nalazi u blizini Toplica u Grkaveščaku i ima jednu spavaću sobu, kupaonicu, blagovaonicu, kuhinju i dnevni boravak te terasu s opremom za roštiljanje. Okružuje je vinogradi i šume, a za lijepog vremena pogled seže do Ivanščice. Nadjenuli su joj ime Four Seasons House.  – Najviše nam dolaze Slovenci i prvenstveno radi odmora. Imali smo i goste iz Holandije, Austrije, Njemačke i Poljske. Bili su kod nas i Česi koji su došli ponajprije radi odmora ovdje. Toliko im je bilo lijepo da su čak sudjelovali u berbi grožđa u našem kraju te su obišli sve naše prirodne i kulturne znamenitosti – ispričala nam je Ivanka, koja sa svojim suprugom pomno brine oko uređenja vikendice.

Imamo bolju uslugu od Dalmatinaca, ali smo preskromni

Turisti kod njih mogu noćiti najmanje tri dana. Svaki njihov gost ima neku svoju priču i zanimljiv je na svoj način. To ih ujedno ispunjava i obogaćuje različitim iskustvima. Iako se takoreći tek uhodavaju u poslu, imali su cijelo ljeto popunjeno, a već imaju rezervirane dane oko Božića i Nove godine.

– Naš sin je uvijek govorio da se vikendica nalazi u “vukojebini”. Kada je u medije izašla priča o slovenskom treneru Vujoviću koji je naše mjesto nazvao “vukojebinom”, onda smo se u obitelji svi pogledali i jako dobro nasmijali. Postala nam je to interna fora. Pročulo se to svugdje – prepričala nam je obiteljsku anegdotu pedesetdvogodišnja Ivanka.

Na pitanje hoće li se i u budućnosti baviti time, dobili smo dvojak odgovor. S jedne strane bi željeli, ali postoji mogućnost i da odustanu od tog posla. Trenutno im dobro dođe dodatan izvor zarade. Kazali su nam da je moguće da će se oni preseliti iz velike obiteljske kuće u ovu manju vikendicu kada budu stariji s obzirom na to da je puno manje posla s održavanjem. S druge strane, ako im se djeca vrate u rodno Međimurje, rado će njima prepustiti vikendicu.

– Dalmatinci se samo hvale, a u većini slučajeva nemaju tako dobru ponudu kao što je to slučaj s nama na kontinentu. Ovdje smo preskromni, pogotovo mi Međimurci koji u svemu nađemo neku zamjerku – kazao je na kraju razgovora Ivankin suprug napomenuvši da su privatni znajmljivači u Međimurju cjenovno daleko ispod prosjeka, dok je kvaliteta usluge  puno bolja u odnosu na druge krajeve Hrvatske.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,036FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE